Sikeresen elindult a Nemzetközi Űrállomásra a Boeing űrkapszulája

Sikeresen indították el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Boeing CST-100 Starliner űrkapszuláját helyi idő szerint csütörtök este a floridai Cape Canaveral-i űrközpontból.

Forrás: MTI2022. 05. 20. 8:54
null
Cape Canaveral, 2022. május 20. Felbocsátják a United Launch Alliance amerikai rakétagyártó Atlas V típusú hordozórakétáját a Boeing CST-100 Starliner ûrkapszulájával a floridai Cape Canaveral-i ûrközpontból 2022. május 19-én. Ha a kísérlet sikeres, a NASA újabb eszközre tesz szert, amellyel az Egyesült Államokból fel lehet jutni a a Nemzetközi Ûrállomásra (ISS). Emberek egyelõre nincsenek a fedélzeten. Az egyetlen "utas" Rosie, a rakétaember, egy bábu, akit kék szkafanderbe öltöztettek, hogy mérni tudják, milyen hatások érik útközben a leendõ ûrhajósokat. MTI/AP/John Raoux Fotó: John Raoux
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az űrhajót egy Atlas V típusú rakéta emelte a magasba, és mintegy 30 perccel később Föld körüli pályára állt. 2019-ben ezen a ponton hiúsult meg a Starliner kísérlete szoftverhiba miatt. A művelet most sem volt zökkenőmentes, mert az űrjármű 12 fúvókájából kettő felmondta a szolgálatot a 45 másodperces pályára állási művelet alatt - mondták el a Boeing és a NASA tudósai a kilövés utáni sajtótájékoztatón. Beszámoltak arról is, hogy az egyelőre ismeretlen eredetű hiba nem akadályozza a Starlinert abban, hogy elérje az űrállomást, majd visszatérjen a Földre, a tartalék fúvókák ugyanis hibátlanul működnek.

A rendszert úgy terveztük, hogy legyen benne tartalék, és pontosan úgy működik, ahogy kell. A jármű biztonságos, és úton vagyunk a Nemzetközi Űrállomásra

– mondta Mark Nappi, a Boeing Starliner-program igazgatója.

 

Az űrhajó a tervek szerint a kilövés után 24 órával, péntek éjjel kapcsolódik össze az űrállomással, ahol 4-5 napot tölt majd, s utána visszatér a Földre, ahol ejtőernyő segítségével az új-mexikói sivatagban landol. Emberek egyelőre nincsenek a fedélzeten. Az egyetlen „utas” Rosie, a rakétaember, egy bábu, akit kék szkafanderbe öltöztettek, hogy mérni tudják, milyen hatások érik útközben a leendő űrhajósokat. Ezen kívül a Starliner több mint 200 kiló szállítmányt is visz az ISS-re.

Ha a kísérlet sikeres, a NASA újabb eszközre tesz szert, amellyel az Egyesült Államokból fel lehet jutni az ISS-re. Az űrsiklóprogram leállítása után ugyanis csak orosz Szojuz űrhajókkal tudták ezt megtenni, most viszont Elon Musk milliárdos cégének Falcon 9 rakétáját és Crew Dragon űrhajóját használják.

Borítókép: Felbocsátják a United Launch Alliance amerikai rakétagyártó Atlas V típusú hordozórakétáját a Boeing CST-100 Starliner űrkapszulájával a floridai Cape Canaveral-i űrközpontból 2022. május 19-én. (Fotó: MTI/AP/John Raoux)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.