időjárás 21°C Róbert 2023. június 7.
logo

DNS-nyilvántartás segíthet a kutyalopások ellen

Forrás: Mediaworks
2022.06.19. 16:54
DNS-nyilvántartás segíthet a kutyalopások ellen

Az utóbbi években egyre nagyobb számú kutyalopások elleni védelemre újfajta DNS-nyilvántartást hoztak létre az Egyesült Királyságban – olvasható a Feol.hu cikkében.

A Cellmark humán DNS-tesztelő szolgálat a gloucestershire-i rendőrség kezdeményezésére a világon elsőként kezdte meg az ebek DNS-mintavételét. Közrejátszott ebben az, hogy a koronavírus-járvány időszakában országosan megnőtt a fajtatiszta kölyökkutyák eltulajdonítása, ugyanakkor a kifejlett ebekre is „vadásznak” a tolvajok.

Egyes források szerint az előző évekhez viszonyítva 250 százalékkal, de a be nem jelentett esetek miatt ennél is nagyobb arányban nőhetett a kutyalopások száma – írja a Feol.hu.

A szervezett bűnözői körökben is előtérbe került a kutyalopás a nyereségessége miatt, mivel nagyon megnőtt a kereslet a házi kedvencek iránt. A spániel, mopsz, buldog, uszkár kutyafajtákért akár 1900 fontot (890 ezer forint) is megadtak az új gazdák a rendőrség adatai alapján. Tapasztalat, hogy a sikeresen felderített esetekben sokszor a kutyák visszaszármaztatása gazdájuknak jogi akadályokba ütközik, mivel a tolvajok könnyen megváltoztatják az azonosító mikrocsipet.

A bizonyítás megkönnyítése, valamint a törvényellenes cselekmények megelőzése érdekében dolgozta ki és vezette be a gloucestershire-i rendőrség a kutya-DNS-adatbázist. Emma MacDonald főfelügyelő szerint segíteni kívánnak a lopás miatt megrémült gazdiknak, hogy újra megtalálják kedvencüket. 

A problémák elkerüléséért az állattulajdonosok regisztrálhatják kutyájukat az adatbázisban. Emma MacDonald elmondta, törvényszéki szakértői osztályuk még tavaly decemberben kezdett el dolgozni a Cellmarkkal azon, hogy az emberi DNS-profilok mellett kiterjesszék tevékenységüket a kutya-DNS-adatbázis létrehozására.

A mikrocsipet ki lehet cserélni vagy el lehet távolítani a kutyából, de a DNS-t nem lehet megváltoztatni, ez csak az adott kedvencre jellemző. A DNS segítségével még egy almon belül is megkülönböztethetők a kölyökkutyák. A rendőrség elismeri, hogy a kutyák a család részei, mindent megteszünk a lopások megelőzésére, létrehoztuk a védelmüket szolgáló DNS-rendszert

– nyilatkozott Emma MacDonald főfelügyelő az angol hírforrásoknak. A gloucestershire-i kezdeményezéshez csatlakozott a wiltshire-i és a swindoni rendőrség is.

A gloucestershire-i Maija rendőrkutya már a „DNS-védett” feliratú hámot viseli (Fotó: FCN.police.uk)

A Cellmark Forensic Services (törvényszéki szakértői szolgáltatások) cég több mint harminc éve biztosít speciális igazságügyi DNS-szolgáltatást a rendőrségnek. Ügyvezető igazgatójuk, David Hartshorne a kutya-DNS-adatbázist hatékony módszernek tartja az eblopások leküzdésében. Ezt az adatbázist is a szigorú követelményeknek megfelelően tervezték és működtetik, megfelelve az összes szükséges ISO akkreditációs szabványnak. A kutyatulajdonosok a DNS-tesztkészletet, amihez egy kutyahám is jár, közvetlenül a cég weboldaláról vásárolhatják meg 75 fontért, mintegy 35 ezer forintért – számolt be a Feol.hu

Az eredeti, teljes cikk ITT érhető el.

Borítókép: Whippetek (Fotó: Unsplash)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.