DNS-nyilvántartás segíthet a kutyalopások ellen

Az utóbbi években egyre nagyobb számú kutyalopások elleni védelemre újfajta DNS-nyilvántartást hoztak létre az Egyesült Királyságban – olvasható a Feol.hu cikkében.

Forrás: Mediaworks2022. 06. 19. 16:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cellmark humán DNS-tesztelő szolgálat a gloucestershire-i rendőrség kezdeményezésére a világon elsőként kezdte meg az ebek DNS-mintavételét. Közrejátszott ebben az, hogy a koronavírus-járvány időszakában országosan megnőtt a fajtatiszta kölyökkutyák eltulajdonítása, ugyanakkor a kifejlett ebekre is „vadásznak” a tolvajok.

Egyes források szerint az előző évekhez viszonyítva 250 százalékkal, de a be nem jelentett esetek miatt ennél is nagyobb arányban nőhetett a kutyalopások száma – írja a Feol.hu.

A szervezett bűnözői körökben is előtérbe került a kutyalopás a nyereségessége miatt, mivel nagyon megnőtt a kereslet a házi kedvencek iránt. A spániel, mopsz, buldog, uszkár kutyafajtákért akár 1900 fontot (890 ezer forint) is megadtak az új gazdák a rendőrség adatai alapján. Tapasztalat, hogy a sikeresen felderített esetekben sokszor a kutyák visszaszármaztatása gazdájuknak jogi akadályokba ütközik, mivel a tolvajok könnyen megváltoztatják az azonosító mikrocsipet.

A bizonyítás megkönnyítése, valamint a törvényellenes cselekmények megelőzése érdekében dolgozta ki és vezette be a gloucestershire-i rendőrség a kutya-DNS-adatbázist. Emma MacDonald főfelügyelő szerint segíteni kívánnak a lopás miatt megrémült gazdiknak, hogy újra megtalálják kedvencüket. 

A problémák elkerüléséért az állattulajdonosok regisztrálhatják kutyájukat az adatbázisban. Emma MacDonald elmondta, törvényszéki szakértői osztályuk még tavaly decemberben kezdett el dolgozni a Cellmarkkal azon, hogy az emberi DNS-profilok mellett kiterjesszék tevékenységüket a kutya-DNS-adatbázis létrehozására.

A mikrocsipet ki lehet cserélni vagy el lehet távolítani a kutyából, de a DNS-t nem lehet megváltoztatni, ez csak az adott kedvencre jellemző. A DNS segítségével még egy almon belül is megkülönböztethetők a kölyökkutyák. A rendőrség elismeri, hogy a kutyák a család részei, mindent megteszünk a lopások megelőzésére, létrehoztuk a védelmüket szolgáló DNS-rendszert

– nyilatkozott Emma MacDonald főfelügyelő az angol hírforrásoknak. A gloucestershire-i kezdeményezéshez csatlakozott a wiltshire-i és a swindoni rendőrség is.

A gloucestershire-i Maija rendőrkutya már a „DNS-védett” feliratú hámot viseli (Fotó: FCN.police.uk)

A Cellmark Forensic Services (törvényszéki szakértői szolgáltatások) cég több mint harminc éve biztosít speciális igazságügyi DNS-szolgáltatást a rendőrségnek. Ügyvezető igazgatójuk, David Hartshorne a kutya-DNS-adatbázist hatékony módszernek tartja az eblopások leküzdésében. Ezt az adatbázist is a szigorú követelményeknek megfelelően tervezték és működtetik, megfelelve az összes szükséges ISO akkreditációs szabványnak. A kutyatulajdonosok a DNS-tesztkészletet, amihez egy kutyahám is jár, közvetlenül a cég weboldaláról vásárolhatják meg 75 fontért, mintegy 35 ezer forintért – számolt be a Feol.hu

Az eredeti, teljes cikk ITT érhető el.

Borítókép: Whippetek (Fotó: Unsplash)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.