Miként fogjunk hozzá otthonunk okossá tételéhez?

Okosotthon kialakításával nemcsak kényelmet és több szabadidőt biztosíthatunk magunknak, de jelentősen csökkentjük az energiafelhasználásunkat és ezáltal hosszú távon költségeinket is. Az Euronics szakértője összeszedte, mit érdemes tudni, ha mi is hozzálátnánk a lakásunk okosításához.

Forrás: feol.hu - MEDIAWORKS2022. 06. 16. 15:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban nagy innovációnak számított, hogy egy-egy eszköz képes volt egy adott funkciót ellátni emberi beavatkozás nélkül. Ilyen funkció például, ha egy termosztát az előre beprogramozott értékek szerint ki-bekapcsol, tartva a helyiségben a kívánt hőmérsékletet.

A technológiai fejlődéssel ugyanakkor mára olyan rendszereket is beszerezhetünk, amelyek fejlett mesterséges intelligenciájuk segítségével képesek a tanulásra is – megfigyelve a szokásainkat, igényeinket, bizonyos automatizmusokat követve szolgálják a kényelmünket. Működésüket folyamatosan ellenőrizhetjük és befolyásolhatjuk bárhonnan a világból, nem szükséges a közvetlen emberi jelenlét hozzá, elég a megfelelő internetkapcsolat.

Hogyan fogjunk hozzá?

Ha módunkban áll, érdemes előre, már az építkezés során kialakítani bizonyos rendszereket, kábelezést, amennyiben már ekkor megvan az elképzelésünk arról, hogy milyen területeken szeretnénk okosmegoldásokat bevezetni a háztartásunkba. 

A tervezéssel sok időt és energiát spórolhatunk meg. Ha erre nincs lehetőségünk, vagy egy már kész lakásba szeretnénk integrálni az eszközöket, természetesen ezt utólag is megtehetjük.

A vezetékes és vezeték nélküli rendszerek kombinálhatók, ami lehetővé teszi a folyamatos fejlesztést, bővítést egy elkészült otthonban is. Vezetékes rendszer például a konnektor, villanykapcsoló, amelyek a ház villamoshálózatára kötve kapják az áramot. Ezek kombinálhatóak elemes mozgásérzékelővel, jelenlét-érzékelővel, hogy a helyiségbe lépve automatikusan felkapcsoljanak a fények.

A legfontosabb, hogy gondoljuk végig, milyen funkciókra van szükségünk első körben – hiszen ez idővel várhatóan bővülni fog –, mérjük fel, hogy otthonunk esetében kivitelezhető-e az elképzelésünk, majd alapos tervezést követően kezdjünk csak bele a megvalósításába.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.