Új, trükkös csalással használják ki a kriptovaluták népszerűségét a kiberbűnözők

Ártalmatlan csevegést kezdeményeznek a likviditásbányászatról, hogy „megpuhítsák” célpontjaikat.

Forrás: Vg.hu2022. 06. 09. 9:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kriptovaluták növekvő népszerűségét és a körülöttük kialakult hírverést igyekeznek kihasználni a kiberbűnözők egy új csalástípussal, amely a likviditásbányászathoz kötődik – derül ki a Sophos elemzéséből – írja a VG.

A csalók nem túl kreatívak, amikor áldozataikat célba veszik, egész egyszerűen direkt üzenetekkel keresik meg a kiszemelteket a Twitteren, a WhatsAppon, a Telegramon vagy egyéb közösségi platformon keresztül.

Ártalmatlan csevegést kezdeményeznek a likviditásbányászatról, hogy „megpuhítsák” célpontjaikat, majd ha ezt sikerül, a következő szintre léptetik az átverést.

Egyetlen Twitter-üzenetből származó interakciók vezettek a Sophos vizsgálatához, amely több likviditásbányászati csaló társaságot is felfedezett.

A likviditásbányászat a kriptovaluta-alapú befektetés egyik formája a decentralizált pénzügyi rendszerben (DeFi), amely még akkor is bizonytalan és bonyolult, ha legitim. Maguk a befektetések mögött meghúzódó stratégiák is összetettek, valamint a DeFi-hálózat blokkláncába ágyazott „okosszerződéskódon” kívül nincs más szabályozás – ezt a kódot pedig sokan még akkor sem tudják könnyen értelmezni, ha nyilvánosan közzéteszik azt. Továbbá hiány van megbízható információkból is az új befektetők számára arról, hogy miként működnek ezek a hálózatok – magyarázza a VG-n megjelent cikk.

E kockázatok ellenére a likviditásbányászat a legújabb kriptovaluta-befektetési őrület, ám ezen tényezők miatt a csalók számára is tökéletes platformot biztosít arra, hogy kihasználják azt. Arra számítunk, hogy a likviditásbányászat kriptobűncselekmény sajnos folytatódik, még nem érte el a tetőpontját. Több százmillió dollár forog kockán

– mondta el Sean Gallagher, a Sophos senior fenyegetéskutatója.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.