Ezzel az óriási holdrakétával fogják megkerülni a Holdat

Az amerikai űrkutatási hivatal bejelentette, hogy holdrakétája készen áll a jövő hétfői kilövésre – írja a Csongrád-Csanád megyei hírportál, a Délmagyar.hu.

Forrás: Délmagyar - Mediaworks2022. 08. 24. 9:48
null
Cape Canaveral, 2022. augusztus 17. Az Orion amerikai Hold-ûrhajó egy Artemis hordozórakétával összekapcsolva a Kennedy Ûrközpont kilövõállásán, a floridai Cape Canaveralben 2022. augusztus 17-én. A NASA augusztus 29-én tervezi felbocsátani tesztrepülésre az ûrhajót, amelynek fedélzetén csak három kísérleti bábut helyeznek el, a rajtuk elhelyezett érzékelõk mérik majd a sugárzást és a keletkezõ rezgéseket a Hold-utazás alatt. A NASA Artemis-programjának ez lesz az elsõ próbarepülése, a tervek szerint hat hétig fog tartani. MTI/AP/Terry Renna Fotó: Terry Renna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Space Launch System (SLS) elnevezésű rakéta szállítja az Orion nevű űrkapszulát, amely

az Artemis-program első, legénység nélküli küldetésén megkerüli majd a Holdat.

Az SLS a floridai Kennedy Űrközpontból indul útnak. A startra kétórás időablakot jelöltek ki, helyi idő szerint 8 óra 33 perctől kezdődően – írta kedden a BBC News.

Az Orion útnak indulása fontos pillanat lesz a NASA számára, amely decemberben ünnepli az Apollo–17 holdraszállásának 50. évfordulóját. Ez volt az utolsó küldetés, amellyel amerikai űrhajósok jártak a Holdon.

A NASA az Artemis-programmal ismét embert akar a Holdra juttatni, és egyúttal arra is készül, hogy akár már a 2030-as években a Marsra is űrhajósokat küldjön.

Az SLS űrrakétát és az Orion űrkapszulát több mint egy évtizede fejlesztik. A költségek mindkét esetben több mint húszmilliárd dollárra (8254 milliárd forintra) rúgnak.

Az Oriont egy kereskedelmi rakétával 2014-ben már kipróbálták egy tesztrepülésen, az Artemis-programban az SLS-rakétával azonban most indul útnak először. A rakétát az Orionnal a múlt héten szállították az indítóálláshoz.

Charlie Blackwell-Thompson, az indításért felelős igazgató elmondta, hogy eddig harminc szimulációt végeztek el, és egész csapata felkészült az indulásra.

A NASA szerint akár több százezren is nézhetik majd a kilövést a közeli tengerpartokon.

A SLS a legerősebb űrrakéta, amely valaha is felszállt a Kennedyről: 39,1 meganewton (MN) tolóerővel indul el a rakétaállványról, vagyis hajtóművei a felszálláskor csaknem 60 Concorde szuperszonikus repülőgép teljesítményét érhetik el.

Az Orion küldetése 42 napig tart majd. Várhatóan október 10-én érkezik vissza a Földre, a tervek szerint a Csendes-óceánban landol majd San Diego partvidéke közelében.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Az Orion amerikai Hold-űrhajó egy Artemis hordozórakétával összekapcsolva a Kennedy Űrközpont kilövőállásán, a floridai Cape Canaveralben 2022. augusztus 17-én (Fotó: MTI/AP/Terry Renna)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.