Különleges szobát készített a népszerű techcég

Valóságos hologramhelyiséget készítettek a Starline projekt keretében: a távol lévő beszélgetőtársak tényleg 3D-ben ott ülnek a fülke másik oldalán, mintha valóban jelen lennének – írja a Csongrád-Csanád megyei hírportál, a Delmagyar.hu.

Forrás: Délmagyar-Mediaworks2022. 10. 19. 9:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arról van szó, hogy a Google egy cseppet sem kicsi – hétszer hét méteres – szobájában az üveg másik oldalán három dimenzióban, életnagyságban, valós időben jeleníti meg a beszélgetőpartnert. Ha eltekintünk a haj időnkénti kis vibrálásától, a másik fél olyan hibátlan részletességgel látható, mintha csakugyan ott ülne – éppen csak a tapintás és az az illatok hiányoznak.

A titokzatos Project Starline ötletet egy éve, a 2021-es Google I/O vitaindítón jelentették be, s mára elkészültek az első, működő béta változattal. Mostani blogbejegyzésében a Google termékmenedzsment igazgatója azt állítja, hogy a Starline „elérhetőbbé tételén” dolgoznak.

A Starline valahogy így teszi fel a kérdést:

Mi lenne, ha a Zoom egy óriási, leülős játéktermi gép lenne?

Míg a népszerű videócsevegő szoftver csak a laptop apró kameráját használja, a Google mágikus szobájában 14 kamera és 16 infravörös kivetítő található, amelyek mindegyike a felhasználó valós idejű, fotórealisztikus 3D megjelenítésén, rögzítésén és nyomon követésén dolgozik. A négy mikrofon és a két hangszóró nem csupán lejátssza a beszédet: a térbeli hangzás és a dinamikus közvetítés segítségével olyan a beszéd, mintha tényleg a holografikusnak tűnő avatar száján jönne ki.

Kifogástalan szemkontaktust lehet felvenniük a beszélgetőknek. Egy laptop kamerája vagy a monitorra tűzött webkamera kijelző tetején lévő webkamera képtelen erre: a Google ezeket az adatokat egy nagyméretű, dual-Xeon munkaállomáson gyűjti össze négy NVIDIA GPU-val (két Quadro RTX 6000 és két Titan RTX).

A kijelző egy 65 hüvelykes, 8 K, 60 Hz-es autosztereoszkópikus lencse alakú panel, amely szemüveg nélküli 3D-s nézetet generál az életnagyságú avatárról.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Képernyőkép (Fotó: YouTube)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.