Ezer nyelven kíván szolgáltatásokat nyújtani a Google

A Google új mesterségesintelligencia-modellt kíván létrehozni, amelynek segítségével a világon legtöbbek által beszélt 1000 nyelven tervez szolgáltatásokat nyújtani az interneten – jelentette be szerdán a kaliforniai vállalat.

Forrás: MTI2022. 11. 03. 10:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Képzeljenek el egy volof (főként Szenegálban beszélt) nyelven beszélő új afrikai internezőt, aki a telefonján nézi meg, hogy hol van a legközelebbi gyógyszertár, vagy melyik csatornán adják az Afrika Kupa-mérkőzést” – mondta Johan Schalkwyk, a Google kutatója egy bemutatón, ahol a Google-nak a mesterséges intelligencia terén elért legújabb újításait ismertették meg az újságírókkal.

Világszerte több mint hétezer nyelvet beszélnek, de a Google csak mindössze valamivel több mint 130 nyelven kínálja fordítóprogramját.

A kaliforniai cég a mesterségesintelligencia-modellel kapcsolatos technológiai vívmányai között olyan célokat tűzött ki, hogy ne csak az interneten rendelkezésre álló szövegekkel, hanem videókkal, képekkel és szavakkal lehessen dolgozni.

A cég azon is dolgozik, hogy nagy mennyiségű hangfelvételrészletet gyűjtsön össze a különböző közösségekben, egyebek mellett az olyan nyelvek esetében, amelyeknek nem feltétlenül van írott formája.

A több évre tervezett program keretében a Google vívmányait a termékeiben, köztük a YouTube videomegosztó portálon, a digitális billentyűzetekben és a fordítóprogramjában kívánja felhasználni, hogy megkönnyítse online szolgáltatásainak az internetezők anyanyelvén történő elérését, és segítségükre legyen a fontos tartalmak elérésében.

A mesterséges intelligencia más irányú fejlesztései révén a Google olyan eszközöket dolgozott ki, amelyek műholdfelvételek segítségével lehetővé teszik az erdőtüzek felfedezését és valós idejű megfigyelését. 

Ezeket az információkat az információtechnológiai óriáscég a Google Maps programon, illetve a keresőprogramon teszi elérhetővé, így segítve a veszélyeztetett lakosság figyelmeztetését, illetve a tűzoltókat a tűz továbbterjedésének előrejelzésében és a mentésben. Ez a szolgáltatás már elérhető az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban és Ausztrália egyes övezeteiben.

Egy másik, 2017-ben indított projekt az esetleges árvizekre figyelmezteti a lakosságot, a segítségével tavaly 155 millió értesítést tudtak küldeni Indiában és Bangladesben 23 millió embernek. A Google szerdán jelentette be, hogy ezt a szolgáltatást tizennyolc további – dél-amerikai, ázsiai és afrikai – országra terjesztették ki.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.