Hogyan működik az energiafelhasználás sport közben?

Honnan nyerjük az energiát a testmozgás során, és mire van szüksége a szervezetünknek a különböző típusú edzések alatt? Szakértőnk, Czanik Krisztián személyi edző válaszol.

Forrás: MW2020. 09. 23. 19:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az köztudott, hogy a sportoláshoz energia kell, de vajon ezt honnan „szerezzük be”, azaz hogyan működik az energiafelhasználás? Czanik Krisztián egy olvasó kérdésre válaszolva foglalja össze az alaptudnivalókat a témáról – írja a dietaesfitnesz.hu.

MIBŐL LESZ AZ ENERGIA?

A legtöbb táplálék különböző tápanyagokból, szénhidrátokból, fehérjékből, zsírokból, vitaminokból, ásványi sókból és rostanyagokból áll. Az emésztés során az összetett szénhidrátok energiát adó egyszerű cukrokká, a fehérjék aminosavakká, a zsírok zsírsavakká és glicerinné bomlanak le. A hirtelen, azonnali energiafelhasználás a glikogénraktárakból történik.

SZÉNHIDRÁTBÓL, ZSÍRBÓL

A glikogénraktárakat edzés, fizikai munkavégzés előtt fel kell tölteni, hogy meggátoljuk a katabolikus folyamatokat, és ne az izmainkból fedezzük a munkavégzéshez, edzéshez szükséges energiaigényünket. Anaerob, súlyzós edzésnél az energiaszolgáltatók a szénhidrátok, aerob edzésnél előbb a szénhidrátok, majd a zsírok veszik át az energiaszolgáltatók szerepét.

A szervezet annak alapján válogatja meg az energiaszolgáltató folyamatok alapanyagait, hogy melyik mozgósítható a leggyorsabban és a legkönnyebben. Első körben a glikogénraktárak tartalma szolgáltatja az energiát. De ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem nyer a szervezet energiát zsírból az első 40 percben is, viszont meghatározó módon a szénhidrátokat használja fel. A szénhidrátraktárak tartalma 40 perc elteltével lecsökken, és előtérbe kerülnek a zsírok.

Fotó: Pexels

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.