Az köztudott, hogy a sportoláshoz energia kell, de vajon ezt honnan „szerezzük be”, azaz hogyan működik az energiafelhasználás? Czanik Krisztián egy olvasó kérdésre válaszolva foglalja össze az alaptudnivalókat a témáról – írja a dietaesfitnesz.hu.
MIBŐL LESZ AZ ENERGIA?
A legtöbb táplálék különböző tápanyagokból, szénhidrátokból, fehérjékből, zsírokból, vitaminokból, ásványi sókból és rostanyagokból áll. Az emésztés során az összetett szénhidrátok energiát adó egyszerű cukrokká, a fehérjék aminosavakká, a zsírok zsírsavakká és glicerinné bomlanak le. A hirtelen, azonnali energiafelhasználás a glikogénraktárakból történik.
SZÉNHIDRÁTBÓL, ZSÍRBÓL
A glikogénraktárakat edzés, fizikai munkavégzés előtt fel kell tölteni, hogy meggátoljuk a katabolikus folyamatokat, és ne az izmainkból fedezzük a munkavégzéshez, edzéshez szükséges energiaigényünket. Anaerob, súlyzós edzésnél az energiaszolgáltatók a szénhidrátok, aerob edzésnél előbb a szénhidrátok, majd a zsírok veszik át az energiaszolgáltatók szerepét.
A szervezet annak alapján válogatja meg az energiaszolgáltató folyamatok alapanyagait, hogy melyik mozgósítható a leggyorsabban és a legkönnyebben. Első körben a glikogénraktárak tartalma szolgáltatja az energiát. De ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem nyer a szervezet energiát zsírból az első 40 percben is, viszont meghatározó módon a szénhidrátokat használja fel. A szénhidrátraktárak tartalma 40 perc elteltével lecsökken, és előtérbe kerülnek a zsírok.
