Miben különbözik a hideg- és a melegfront hatása?

Ha enyhíteni szeretnénk a kellemetlen tüneteket, akkor megelőző lépéseket kell tennünk.

Forrás: MW2020. 09. 15. 17:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki frontérzékeny, az nagyon is tudja, milyen kellemetlenségekkel járhatnak a légköri változások. A front hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmény, amelyet egyes meteorológiai paraméterek (hőmérséklet, légnyomás stb.) egyidejű, hirtelen változásai jellemeznek. – Az 1920-as években norvég meteorológusok figyelték meg, hogy az eltérő fizikai tulajdonságú légtömegek kicserélődése, vagyis a légköri frontok bizonyos embereknek komoly szubjektív és objektív tüneteket okozhatnak – mondta el a Napló érdeklődésére dr. Jánovszky Zita háziorvos. Hozzáfűzte, különösen a krónikus betegségben szenvedőket, az időseket, a terhes anyákat, valamint a túlhajszolt, stresszes és instabil idegállapotú embereket viselik meg a változások. Emellett erőteljesebben megérzik a túlsúlyos, mozgásszegény életmódú, illetve a levegőn keveset tartózkodó személyek is.

Vannak különbségek

A háziorvos elmondta, a meleg- és a hidegfrontnak különböző tünetei vannak. Előbbi esetében idegesség, ingerlékenység és depressziós tünetek alakulhatnak ki az arra érzékenyeknél. – Fokozódnak a szív- és érrendszeri panaszok, az infarktusra, a trombózisra, az asztmára és a gyulladásra való hajlamok – emelte ki. Hozzátette, magas pulzus­szám, szapora légzés, valamint vérnyomásproblémák is kialakulhatnak. Ebben az esetben gyakoribbak lehetnek a migrénes panaszok, illetve a koncentrációs zavarok. Ezeken kívül álmosság, levertség és fáradékonyság is eluralkodhat a melegfrontra érzékenyeken. – A tünetek a front előtt egy-két órával, de akár napokkal előtte is jelentkezhetnek – tette hozzá az orvos.

A hidegfront többnyire frissítően hat, de a koncentrálási képességet szintén befolyásolhatja, például tompulhatnak a reflexek. Ebben az esetben megszaporodnak a mozgásszervi és reumás panaszok, valamint súlyosbodhatnak az ízületi fájdalmak. Növekszik a görcshajlam, amely veszélyeztetheti a szív koszorúereit is. – Az arra érzékenyeknél szintén okozhat idegességet, robbanékonyságot, ingerlékenységet – jegyezte meg a háziorvos. Megnövekedhet az allergiás és az asztmás rohamok száma, de ilyenkor jellemzően megnő a koraszülések aránya is. A melegfronttal ellentétben a tünetek főként az időjárás változása után mutatkoznak.

Mozogjunk sokat!

Léteznek különféle praktikák, amelyekkel ezt lehet kezelni, de a háziorvos szerint a legfontosabb feladat a megelőzés a fronthatások enyhítése érdekében. – Amennyire lehet, próbáljuk meg kiiktatni a mindennapi életünkből a stresszt, táplálkozzunk egészségesen, együnk vitaminokban (C-, B-vitaminok), ásványi anyagokban (cink, magnézium) gazdag, könnyen emészthető ételeket (sok zöldség, gyümölcs), valamint ügyeljünk a megfelelő (kb. napi 2-3 liter) folyadékbevitelre – hangsúlyozta.

Vagyis a legtöbbet egészséges táplálkozással, kiegyensúlyozott, egészséges és sportos életmóddal tehetünk a fronthatások ellen.

Dr. Jánovszky Zita szerint ellenállóbbá kell tenni szervezetünket, és meg kell erősíteni az immunrendszerünket. Érdemes kerülni a finomított és gyorsételeket, a gyulladáskeltő alkohol és cukor fogyasztását. Elegendő és tiszta folyadékot kell inni, mint például szűrt tiszta vizet, ásványvizet, valamint gyógyteákat. A háziorvos szerint sokat kell mozognunk a megelőzés érdekében. – Sétáljunk, kocogjunk, túrázzunk a friss levegőn: melegben, hidegben, hóban, esőben, szélben – emelte ki. Szerinte hetente 3-4 alkalommal legalább 30 percet kellene aktív mozgással tölteni a friss levegőn. Azt is javasolta, hideg-meleg váltott zuhany alatt zuhanyozzunk, mivel ezzel is edzhetjük a keringési és hőszabályozó rendszereinket. Ha van lehetőség, akkor lehet szaunázni, majd felfrissíteni a testünket hideg zuhannyal. A stressz oldása és a relaxálás fontosak a megelőzéshez, ezért érdemes relaxációs gyakorlatokat megtanulnunk. – Amennyiben izmaink el­lazulnak, a pszichés ellazulás is bekövetkezik – tette hozzá dr. Jánovszky Zita.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.