A karhajlítás-nyújtás fekvőtámaszban helyes kivitelezése

A karhajlítás-nyújtás fekvőtámaszban az egyik leghatékonyabb gyakorlat, de néha bizony nem árt variálni, hogy lelkesebben álljunk neki újra meg újra. Szabó Melinda személyi edző mutat néhány hatásos fekvőtámasz-változatot a Diéta és Fitnesz olvasóinak.

Forrás: MW2020. 10. 15. 22:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár az egyik leghatékonyabb alapgyakorlat a karhajlítás-nyújtás fekvőtámaszban, de a nők körében sokáig népszerűtlen volt a fekvőtámasz. Szerencsére ma már egyre többen iktatják be az edzéseikbe! Nagyon sokféleképpen variálható, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő változatot, amelyet fájdalom nélkül tud elvégezni.

És hogy miért jó a fekvőtámasz? Elsősorban azért, mert eredményesen fejleszti a nagy mellizmot, erősíti a kart, a gyakorlat közben a törzs tartóizmai megfeszülnek. Ha helyesen végezzük, nem terheli meg az ízületeket, ugyanakkor az izmok keményen dolgoznak. Nem jelenthet gondot az eszköz- és helyigény sem, hiszen bemelegítés után bárhol, bármikor fekvőtámaszozhatsz. Szabó Melinda IFBB fitness-világbajnok, személyi edző nemcsak 4 szuper variációt mutat, hanem összeállított egy 7 napos fekvőtámasz kihívást is!

A CÉL: A TÖKÉLETES FEKVŐTÁMASZ

Gondoljunk a testünkre úgy, mint egy deszkára: a fejtől a sarokig egy egység.

  • A nyakat egyenesen kell tartani, hogy a gerinc semleges helyzetben maradjon.
  • A vállat a kézzel egy vonalban kell tartani, hogy elkerüljük az ízületi terhelést.
  • A könyököt hajlítsuk be 90 fokban, kicsit távolodjon el a törzstől.
  • Húzzuk be a hasat, hogy bekapcsolódjanak a hasüreget körülvevő (core) izmok is, és tartsuk a csípőt
  • A láb egyenes, a boka és a sarok legyenek egymáshoz szorítva – így jobban bekapcsolódik az alsótest.
  • 7 NAPOS FEKVŐTÁMASZ KIHÍVÁS

    Bemutatunk egy remek edzéstervet, amelynek segítségével kivitelezhető a tökéletes fekvőtámasz.

    1. nap: Hátsó fekvőtámasz

    Fordított fekvőtámaszban üljünk le, a talpak a talajon, majd tegyük a tenyerünket a hátunk mögé úgy, hogy az ujjak előrenézzenek! Emeljük meg a csípőnket, nézzünk előre, és hajlítsuk be a karunkat! A has és fenék végig legyen megfeszítve!

    2. nap: Pike push up, avagy magas fekvőtámasz

    A csípőnket az égnek emeljük, miközben a lábakat és a karokat nyújtva tartjuk. A fejünk a padló felé néz, a testünk gyakorlatilag háromszöget formál a föld síkjával. Karhajlítással a föld felé ereszkedünk, majd visszanyomjuk magunkat. Karhajlításkor szívjuk be, karnyújtásnál pedig fújjuk ki a levegőt!

    3. nap: Pihenőnap

    4. nap: Skorpió-fekvőtámasz

    Ezt a gyakorlatot ugyanúgy végezzük, mint az előzőt, a magas fekvőtámaszban, csak lábemeléssel nehezítve; a lábat – a karhajlítással egyszerre – behajlítjuk a fejünk irányában. A gyakorlat közben a törzsizmok végig maradjanak feszesen!

    5. nap: Fél lebegőülés

    Üljünk le a képen látható módon, hátul támaszkodjunk meg! A térdeket húzzuk fel, hogy a lábszárak párhuzamosak legyenek a talajjal! A lábfejeket feszítsük spiccbe. Egyszerre engedjük hátra a törzset, és nyújtsuk a lábakat egyenesen a talaj fölé, majd térjünk vissza a kiindulóhelyzetbe! Ne siessük el a mozgást! Az áll ne menjen előre, egyenes háttal végezzük a gyakorlatot!

    6. nap: Plank (ameddig megy). A plank helyes kivitelezéséről ide kattintva olvashat.

    7. nap: Annyi hagyományos fekvőtámasz, amennyi megy.

    Mozgását egészítse ki egy diétával! Korábbi cikkünkben ehhez adunk tippeket! A közvélekedéssel ellentétben ugyanis, egy diéta nem kell, hogy költséges legyen.

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.