CITRUSFÉLÉK
Az immunerősítés alapélelmiszerei közé tartoznak. Természetesen minden évszakban beválnak, hiszen a legtöbben a C-vitamin gyógyító erejében hisznek, ha megfázásról van szó. Népszerű citrusfélék a grépfrút, a narancs, a mandarin, a citrom, a lime és a kevésbé ismert klementin.
Mivel a test nem termel és nem is tárolja a C-vitamint, fontos a megfelelő napi mennyiség beviteléről gondoskodni. Szerencsére ezeket a gyümölcsöket jól bele lehet illeszteni a napi étkezésbe, hiszen önmagukban is fogyaszthatók, de gyümölcslébe, smoothie-ban, turmixokban, köretként, saláta-alapanyagként is megállják a helyüket.
BROKKOLI
Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: béta-karotint, folsavat, aszkorbinsavat, tiamint, riboflavint, niacint, kalciumot és vasat. Magas rost- és alacsony kalóriatartalma miatt jól illik minden diétába. Bár nyersen vagy párolva fogyasztva őrzi meg leginkább jótékony hatásait, forró krémlevesként elfogyasztva is jót tesz az egészségnek.
TIPP: Ne csak a virágait használjuk fel, a szárában és a leveleiben magasabb a vastartalom.
PIROSPAPRIKA
A pirospaprika kétszer több C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, és gazdag béta-karotin-forrásnak számít. Amellett, hogy az őszi-téli immunerősítés fontos eleme lehet, segít a bőr és a szem egészségének megőrzésében is, hiszen sok A-vitamint, luteint és zeaxantint tartalmaz. A csípős paprikában található kapszaicin jó fájdalomcsillapító, különösen fog- és migrénes fejfájás esetén hatékony.
FOKHAGYMA
Szinte minden baktériumot, vírust és gombát elpusztít, így az immunerősítés kiváló fegyverének számít, különösen az őszi-téli időszakban érdemes rendszeresen fogyasztani. Legjobb lenne nyersen enni napi egy-két gerezdet, de sokan erre képtelenek az erős íze és illata miatt – az utóbbi ráadásul napokig képes áradni a bőr pórusaiból és a leheletből. Érdemes mártásokhoz, pástétomokhoz adni, pirítósra kenni vagy „csak” a mindennapi főzésnél rendszeresen felhasználni.
GYÖMBÉR
Immunerősítő tulajdonságát vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönheti. A gyömbér az A-, B-, C- és E-vitamin gazdag forrása, és ásványi anyagokat is nagy mennyiségben tartalmaz: magnézium, foszfor, kálium, kalcium, cink és vas is található benne. A meghűléses betegségek tüneteinek egyik legkiválóbb enyhítője a gyömbérfőzet: egyszerűen csak vékonyan hámozzuk meg a gyömbért, daraboljuk fel, tegyük egy kancsóba, öntsünk rá forró vizet, majd hagyj állni egy kicsit! Egy kis mézzel édesíthető és kellemesebbé tehető az erőteljes íze.