Hosszú évek óta a mai napon tartják a tüdőgyulladás világnapját. A betegség mindenkit érinthet, hiszen bakteriális vagy vírusos úton is könnyen el lehet kapni. Idén azonban még inkább oda kell magunkra figyelni, hiszen a koronavírus súlyos szövődménye esetben akár halálos kimenetelű tüdőgyulladást is okozhat.
Bakteriális vagy vírusos?
Kezelés szempontjából nem mindegy mi okozza a tüdőgyulladást, ugyanis más tünetekkel járhat a betegség.
Bakteriális:
Vírusos:

Fotó: pexels
Hogyan óvjuk a tüdőnket?
A tüdőgyulladásról tüneteiről és kezelési módjairól részletesebben ITT olvashat.
Szezonális ételekkel a védekezőképességért
Az őszi-téli időszakban érdemes jobban figyelni a betegségek megelőzésére. Különösen igaz ez most, a koronavírus-járvány idején, amikor az optimálisan működő, erős immunrendszer nem pusztán egészségünk megőrzésének, de a betegségek gyorsabb, enyhébb lefolyásának is alapja lehet. Változatos táplálkozással sokat tehetünk a védekezőképességért.
Sütőtök, a természetes multivitamin
C-, A-, B1-, B2-, B6-vitamin tartalmának köszönhetően a sütőtök egészségmegőrző és gyógyító hatása sokat tesz a védekezőképességért. Magas C-vitamin tartalma hozzájárul az immunrendszer hatékony működéséhez. Antioxidáns tartalma is jelentős, ami segíthet megakadályozni a különböző daganatos megbetegedések kialakulását. Ásványi anyagokban is bővelkedik: kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, kálium és folsav tartalmának köszönhetően hozzájárul szervezetünk optimális működéséhez, egészségünk megóvásához. Kifejezetten hatékony a gyulladásos betegségek, megfázásos, meghűléses problémák kezelésére, de alkalmazható tüdőgyulladás esetében is. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmarohamokat.
A sütőtökben található kálium, C-vitamin, rostok és antioxidánsok együttesen támogatják a szív egészséges működését, csökkentik a rossz koleszterinek szintjét, védve ezzel a teljes érrendszert. A szervezetbe kerülő karotinok a bőr káros UV-sugarakkal szembeni védekező mechanizmusát támogatják. A sütőtök fogyasztása emellett egészségesebbé, szebbé teszi bőrünket, és a pattanások kezelésében is hatékony.
Nagyon tápláló, húsa könnyen emészthető, ezért csecsemőknek is bátran adható. Fogyókúrázóknak szintén nagyszerű választás: kalóriatartalma alacsony, mert 94 százaléka víz, mégis tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, a rostok miatt pedig enyhíti az éhségérzetet.
A teljes cikk IDE kattintva érhető el.