Krumplipüré, aminél egyszerűen nincs jobb a világon

Joël Robuchon francia szakács, szakácskönyvíró és étteremtulajdonos kétségtelenül beleírta magát a történelembe – írta meg az Origó a cikkében.

Forrás: origo.hu2020. 11. 04. 21:04
Forrás: Youtube
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak azért, mert az évszázad szakácsának nevezték, illetve éveken keresztül az ő éttermei rendelkeztek a legtöbb Michelin-csillaggal, hanem mert krumplipüré olyan minőségben még nem készült, ahogy ő csinálta, és amit még évek múltán is emlegetnek.

A séf már nincs közöttünk, 2018-ban meghalt, de komoly nyomot hagyott a gasztronómiában.

Számos egyedi ételt készített pályafutása alatt, mint a szarvasgombás pite vagy a karfiolkrém kaviárral, a leghíresebb étele mégis az a krumplipüré, amely a párizsi Jamin éttermében elvarázsolta a Michelint.

Selymesen sima, krémes, vajjal készített püré ez, amelyet, aki egyszer megkóstol, sosem feled.

Próbáljuk ki!

Fotó: YouTube

Purée de pommes de terre

Avagy Joël Robuchon híres krumplipüréje.

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli (Yukon vagy Ratte)
  • 250 g kockára vágott vaj
  • 250 ml tej
  • só és bors ízlés szerint
  • Elkészítés:

  • Forraljuk fel az előzetesen jól megtisztított burgonyát sós vízben, főzzük 25 percig.
  • Hagyjuk kihűlni, utána hámozzuk meg.
  • Tegyünk félre egy keveset a burgonya vízéből, keverjük hozzá a tejet, és lassan melegítsük fel.Törjük át a krumplit egy szitán, majd tegyük tapadásmentes serpenyőbe, és pirítsuk 5 percig.
  • Folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a vajat.
  • A keverésre nagyon figyeljünk, ne hagyjuk abba, mert ettől lesz olyan krémesen lágy.
  • Amikor az összes vaj belekerült, folyamatos keverés mellett lassan adagoljuk hozzá a tejet.
  • Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  • Szűrjük át még egyszer, és már tálalhatjuk is.
  • Az eredeti cikket IDE KATTINTVA olvashatja el.

    Tizenegy tipp, hogy változatosabb legyen a krumplipüré

    Fogytán a receptötletek, mégis szeretne előrukkolni valami izgalmas fogással? Nem kell túlgondolni és vagy bonyolítani: a tört burgonya és a krumplipüré különféle verziói között biztosan megtalálja a következő kedvencét, és még a bókokat is besöpörheti!

    1. Kéksajt és ropogós hagyma

    Karakteres ízével teszi kirobbanóvá a kék sajt a krumplipüré ízét. Amíg még forró a burgonya, törjük össze, majd forgassunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű sajtot (vigyázat, tényleg erős az íze)! Ha ennyi még nem lenne elég, fokozhatjuk az ízeket olajban ropogósra sütött hagymával – írja a Mindmegette.hu.

    2. Fokhagyma és zöldfűszerek

    Tejszín és puha vaj keverékéhez adjunk 5-6 gerezd felezett fokhagymát és friss zöldfűszereket (például rozmaring vagy kakukkfű)! Melegítsük össze, majd a tűzről levéve hagyjuk állni! Ha kihűlt, szűrjük át, és az aromás tejszínes-vajas öntetet adjuk a főtt burgonyához és így pürésítsük!

    Tovább

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.