Krumplipüré, aminél egyszerűen nincs jobb a világon

Joël Robuchon francia szakács, szakácskönyvíró és étteremtulajdonos kétségtelenül beleírta magát a történelembe – írta meg az Origó a cikkében.

Forrás: origo.hu2020. 11. 04. 21:04
Forrás: Youtube
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak azért, mert az évszázad szakácsának nevezték, illetve éveken keresztül az ő éttermei rendelkeztek a legtöbb Michelin-csillaggal, hanem mert krumplipüré olyan minőségben még nem készült, ahogy ő csinálta, és amit még évek múltán is emlegetnek.

A séf már nincs közöttünk, 2018-ban meghalt, de komoly nyomot hagyott a gasztronómiában.

Számos egyedi ételt készített pályafutása alatt, mint a szarvasgombás pite vagy a karfiolkrém kaviárral, a leghíresebb étele mégis az a krumplipüré, amely a párizsi Jamin éttermében elvarázsolta a Michelint.

Selymesen sima, krémes, vajjal készített püré ez, amelyet, aki egyszer megkóstol, sosem feled.

Próbáljuk ki!

Fotó: YouTube

Purée de pommes de terre

Avagy Joël Robuchon híres krumplipüréje.

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli (Yukon vagy Ratte)
  • 250 g kockára vágott vaj
  • 250 ml tej
  • só és bors ízlés szerint
  • Elkészítés:

  • Forraljuk fel az előzetesen jól megtisztított burgonyát sós vízben, főzzük 25 percig.
  • Hagyjuk kihűlni, utána hámozzuk meg.
  • Tegyünk félre egy keveset a burgonya vízéből, keverjük hozzá a tejet, és lassan melegítsük fel.Törjük át a krumplit egy szitán, majd tegyük tapadásmentes serpenyőbe, és pirítsuk 5 percig.
  • Folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a vajat.
  • A keverésre nagyon figyeljünk, ne hagyjuk abba, mert ettől lesz olyan krémesen lágy.
  • Amikor az összes vaj belekerült, folyamatos keverés mellett lassan adagoljuk hozzá a tejet.
  • Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  • Szűrjük át még egyszer, és már tálalhatjuk is.
  • Az eredeti cikket IDE KATTINTVA olvashatja el.

    Tizenegy tipp, hogy változatosabb legyen a krumplipüré

    Fogytán a receptötletek, mégis szeretne előrukkolni valami izgalmas fogással? Nem kell túlgondolni és vagy bonyolítani: a tört burgonya és a krumplipüré különféle verziói között biztosan megtalálja a következő kedvencét, és még a bókokat is besöpörheti!

    1. Kéksajt és ropogós hagyma

    Karakteres ízével teszi kirobbanóvá a kék sajt a krumplipüré ízét. Amíg még forró a burgonya, törjük össze, majd forgassunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű sajtot (vigyázat, tényleg erős az íze)! Ha ennyi még nem lenne elég, fokozhatjuk az ízeket olajban ropogósra sütött hagymával – írja a Mindmegette.hu.

    2. Fokhagyma és zöldfűszerek

    Tejszín és puha vaj keverékéhez adjunk 5-6 gerezd felezett fokhagymát és friss zöldfűszereket (például rozmaring vagy kakukkfű)! Melegítsük össze, majd a tűzről levéve hagyjuk állni! Ha kihűlt, szűrjük át, és az aromás tejszínes-vajas öntetet adjuk a főtt burgonyához és így pürésítsük!

    Tovább

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Google News
    A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.