Változatlanul előkelő helyet foglal el a szilva a hazai gyümölcstermesztésben: az alma és a meggy után a harmadik. Közkedveltségében nagy szerepet játszik termésbiztonsága és igénytelensége.

Kulja gyenge, Kulja gyenge!
Változatlanul előkelő helyet foglal el a szilva a hazai gyümölcstermesztésben: az alma és a meggy után a harmadik. Közkedveltségében nagy szerepet játszik termésbiztonsága és igénytelensége.
Nem véletlen, hogy hazánkban egészen a második világháborúig a szegények gyümölcseként tartották számon, amelynek termésére bizton számíthattak.
A szilva a szikes földek és a silány futóhomoktalajok kivételével mindenütt megél, kevéssel is beéri, de meghálálja a trágyázást, a metszést, aszályos időben pedig az öntözést. A legújabb sokat termő, nagy gyümölcsű fajták pedig mindezt igénylik is, beleértve a rendszeres növényvédelmet.
Az új német fajták között az Elena a megjelenését és az érési idejét tekintve a Beszterceivel megegyezik, noha minőségben elmarad attól.
És a besztercei?
Bizony félő, hogy el kell búcsúznunk legendás szilvánktól, amit évszázadokkal ezelőtt Magyar szilva néven emlegettek Európa-szerte. Az aszalványa tette híressé, no meg a gyümölcséből főzött kitűnő pálinka. Az ültetvényeket megsanyargató sharka vírus térnyerésével a Besztercei szilva súlyos sebet kapott, mivel erre különösen fogékony.
Az elmúlt évtizedekben gyökeresen megváltozott a szilva fajtaösszetétele hazánkban. Teret nyertek a vírusnak ellenálló csacsaki fajták (mint a Cacanska lepotica, a rodna, a rana), ezzel párhuzamosan hódított a Stanley, a Bluefre, a President.
Napjainkban a német nemesítésű újdonságok törnek utat, ezek közül némely fajtát már célzottan telepítenek konzervipari, hűtőipari feldolgozásra, a szeszipar számára, illetve friss fogyasztásra, így a házi kertben is helye lehet.
Ilyen például a szeptember elején érő Toptaste, ami nagy és különösen ízletes gyümölcsöt ad, a termés sokáig a fán marad. Kedvezőtlen tulajdonsága, hogy nem egyszerre érik, és fája fiatalon tövises.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Szilkékben rejtezik „Szatmár Fekete Aranya”
Csak szilvából évente tíz tonnát dolgoz fel az uniós forrásból épült penyigei kisüzem. A Szatmár vidékén hagyományos tornácos házban működő „Lekvárda” bemutatószobájában ízlésesen felcímkézett üvegekben, szilkékben várja az érdeklődőket „Szatmár Fekete Aranya”. Az egészséges szatmári szilvalekvár készítésének folyamatát az augusztus–szeptemberi főzési szezonban a tájat felfedező turisták is megtekinthetik. A manufaktúrával szomszédos Lekváriumba látogatók az egész idegenforgalmi szezonban kaphatnak kóstolóval egybekötött tájékoztatót őshonos gyümölcseinkről, a belőlük készített lekvárokról.
Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.
Kulja gyenge, Kulja gyenge!
Fontos bejelentéseket tesz Orbán Viktor – Kövesse nálunk élőben!
Így aludt első űréjszakáján Kapu Tibor - úgy ébredt, ahogy eddig még soha
Megtudták Brüsszelben, hol lakik a magyarok Istene: huszonhat ország akarata sem tudta megállítani Orbánt
Házasság első látásra: babázva tért vissza Marica
Nem bírta tovább a költségvetés: Ukrajna egyetlen döntéssel 2000 milliárd forintnyi plusz hitelbe veri magát
Egy orosz repülőgép titokban landolt Amerikában
Ezek a legjobb ételek zsírmáj ellen, rendszeres fogyasztásukkal visszafordítható az elváltozás
Kerkez érkezésnek bejelentése helyett gyűlölt kiszemelt megvétele szivárgott ki Liverpoolból
Magyar Péter házi bohóca, Bruti ocsmány módon törölte bele a lábát Kapu Tiborba
Dumfries szavai árulkodók a klub-vb óriási balhéjáról, a River Plate-edző szerint a FIFA is hibás
Kerkez Milos nem akárkinek a helyét foglalta el a Liverpool öltözőjében + videó
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.