Milyen fajtájú szilva honosítható meg kertünkben?

Hamvas héjú gyümölcsünk közkedveltségében nagy szerepet játszik termésbiztonsága és igénytelensége – írja a szabadfold.hu.

Forrás: SZABADFOLD.HU2020. 11. 19. 8:36
Szilva Forrás: PEXELS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változatlanul előkelő helyet foglal el a szilva a hazai gyümölcstermesztésben: az alma és a meggy után a harmadik. Közkedveltségében nagy szerepet játszik termésbiztonsága és igénytelensége.

Nem véletlen, hogy hazánkban egészen a második világháborúig a szegények gyümölcseként tartották számon, amelynek termésére bizton számíthattak.

A szilva a szikes földek és a silány futóhomoktalajok kivételével mindenütt megél, kevéssel is beéri, de meghálálja a trágyázást, a metszést, aszályos időben pedig az öntözést. A legújabb sokat termő, nagy gyümölcsű fajták pedig mindezt igénylik is, beleértve a rendszeres növényvédelmet.

A második világháborúig a szegények gyümölcseként tartották számon a szilvát
Fotó: PEXELS

Az új német fajták között az Elena a megjelenését és az érési idejét tekintve a Beszterceivel megegyezik, noha minőségben elmarad attól.

És a besztercei?

Bizony félő, hogy el kell búcsúznunk legendás szilvánktól, amit évszázadokkal ezelőtt Magyar szilva néven emlegettek Európa-szerte. Az aszalványa tette híressé, no meg a gyümölcséből főzött kitűnő pálinka. Az ültetvényeket megsanyargató sharka vírus térnyerésével a Besztercei szilva súlyos sebet kapott, mivel erre különösen fogékony.

Az elmúlt évtizedekben gyökeresen megváltozott a szilva fajtaösszetétele hazánkban. Teret nyertek a vírusnak ellenálló csacsaki fajták (mint a Cacanska lepotica, a rodna, a rana), ezzel párhuzamosan hódított a Stanley, a Bluefre, a President.

Napjainkban a német nemesítésű újdonságok törnek utat, ezek közül némely fajtát már célzottan telepítenek konzervipari, hűtőipari feldolgozásra, a szeszipar számára, illetve friss fogyasztásra, így a házi kertben is helye lehet.

Ilyen például a szeptember elején érő Toptaste, ami nagy és különösen ízletes gyümölcsöt ad, a termés sokáig a fán marad. Kedvezőtlen tulajdonsága, hogy nem egyszerre érik, és fája fiatalon tövises.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Szilkékben rejtezik „Szatmár Fekete Aranya”

Csak szilvából évente tíz tonnát dolgoz fel az uniós forrásból épült penyigei kisüzem. A Szatmár vidékén hagyományos tornácos házban működő „Lekvárda” bemutatószobájában ízlésesen felcímkézett üvegekben, szilkékben várja az érdeklődőket „Szatmár Fekete Aranya”. Az egészséges szatmári szilva­lekvár készítésének folyamatát az augusztus–szeptemberi főzési szezonban a tájat felfedező turisták is megtekinthetik. A manufaktúrával szomszédos Lekváriumba látogatók az egész idegenforgalmi szezonban kaphatnak kóstolóval egybekötött tájékoztatót őshonos gyümölcseinkről, a belőlük készített lekvárokról.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.