Újabb felajánlás érkezett a közmédia jótékonysági akciójára

Rofusz Ferenc filmrendező A légy című Oscar-díjas animációs film egyik eredeti rajzát ajánlotta fel.

Forrás: MTI2020. 11. 25. 14:14
VASHEGYI György; KÁSLER Miklós; Rofusz Ferenc;
Rofusz Ferenc animációsfilm-rendezõ, miután átvette a Nemzet Művésze díjat Kásler Miklóstól és Vashegyi Györgytől a Pesti Vigadóban 2018. november 5-én Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb felajánlás érkezett a közmédia jótékonysági akciójára: Rofusz Ferenc filmrendező a 40 évvel ezelőtt készült A légy című Oscar-díjas animációs film egyik eredeti rajzát ajánlotta fel, így járulva hozzá az Együtt az Autistákért Alapítvány támogatásához – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának szerdai adásában.

A légy című animációs filmhez készült rajzot 150 ezer forintos fix áron lehet megvásárolni a jótékonysági kampány keretében.

Annak idején A légy című animáció teljesen újszerű film volt, a légy szemébe helyezte be a kamerát, így a három és fél perces történet alatt a film nézője a zümmögve bolyongó rovar szemével látja a világot. Több ezer rajz készült alkotáshoz – hangsúlyozta a szerdai adásban Rofusz Ferenc.

A két éven át készült animációs film az első magyar rövidfilm, amelyet Oscar-díjjal jutalmaztak.

1981-ben Rofusz Ferenc azonban nem lehetett jelen az Oscar-gálán, és a szobor is csak később került hozzá.

Rofusz Ferenc, miután átvette a Nemzet Művésze díjat Kásler Miklóstól és Vashegyi Györgytől a Pesti Vigadóban 2018. november 5-én
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Mint mondta, egész életében rejtély marad számára, hogy miért nem vehetett részt a díjátadón.

– Fél évvel korábban, az Oscar-gála előtt Los Angelesbe volt meghívásom a film kapcsán, amin ott lehettem – mondta, kiemelve, hogy a magyar delegáció vezetője vette át 1981-ben illegálisan az Oscar-díjat. Az elismerést később visszavették, és két hónappal később kapta meg személyesen a rendező.

– Ez már egy egészen más rendezvény volt, nem olyan, mint amikor ott ülök és látom, amikor feltépik a borítékot. Én a Szabad Európa Rádión keresztül értesültem arról, hogy megkaptam az Oscar-díjat. A legboldogabb és legszomorúbb ember voltam akkor – idézte fel a rendező.

Eddig 20 millió 400 ezer forint gyűlt össze a Jónak lenni jó! kampányra, de továbbra is várják a felajánlásokat. Az adakozni vágyók a 13616-as számot tárcsázva, vagy a 13616-as számra küldött SMS-sel hívásonként és üzenetenként 500 forinttal támogathatják az Együtt az Autistákért Alapítványt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.