Hogyan eddzünk térdműtét után?

Gyakran felvetődik, vajon térdsérülést követően mikor és hogyan kezdhetjük újra a konditermi edzéseket. Ha más izomcsoportra figyelünk, a gyógyulás jóval hamarabb bekövetkezik – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 02. 24. 12:31
null
A fekvenyomással nyugodtan próbálkozhatunk térdműtét után is Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hallottak már a hiányzó csempe szindrómáról? A jelenség lényege, hogy azonnal észrevesszük, ha egy csempe hiányzik a falból, azzal viszont kevésbé törődünk, hogy a többi a helyén van. Másképpen fogalmazva, sokan csak azzal foglalkoznak, mi hiányzik az életükből, ahelyett, hogy azt néznék, mi mindent értek már el. Emiatt aztán folytonos elégedetlenségben és szomorúságban élik életüket.

Hogy mi köze ennek a testépítéshez és a térdsérüléshez? Nos, amikor megsérülünk, vagy sportműtét után lábadozunk,

hajlamosak vagyunk a problémára figyelni ahelyett, hogy a megoldást keresnénk, és a fennmaradó lehetőségeknek örülnénk.

A derűlátó személyi edzők és fitneszszakemberek szerint mindig arra kell törekednünk, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk a szerencsétlen helyzetekből, amelyekből nemcsak az edzőteremben van bőven, hanem azon kívül is.

A fekvenyomással nyugodtan próbálkozhatunk térdműtét után is
Fotó: PEXELS

Vegyük például azt az esetet, amikor térdműtétet követően lábadozunk. Semmi kétség, a fájdalom ilyenkor valóban majdhogynem elviselhetetlen, de ne csüggedjünk, mert bármilyen fura is kimondani, két haszna is van. Átestünk a műtéten, innen már csak jobb lesz, illetve addig is lesz időnk más izomcsoportokkal foglalkozni.

De valóban ilyen egyszerű lenne a megoldás? A tapasztalt profi testépítők szerint igen. Amikor elhatározzuk, hogy kizárólag egy adott izomcsoporttal vagy testrésszel fogunk foglalkozni, ne terheljük a többit! Ha így teszünk,

sok erőforrás szabadul fel, ami elősegíti a sérült izom vagy testrész gyógyulását.

Amíg pihentetjük térdünket, többet edzhetjük más izomcsoportunkat, például a felsőtestünkön vagy a karunkon lévőket.

Mit végezzünk, és mit ne?

Először is, itt a lehetőség, hogy kicsit jobban rádolgozzunk a váll-, mell-, nyak-, kar-, has- és törzsizomzatunkra. Bátran végezhetünk fekvenyomást vagy az ülve végzendő súlyzógyakorlatok bármelyikét, kerüljük ugyanakkor a mellről nyomást állva (standing military press).

A térdet terhelő felhúzás vagy guggolás semmiképpen nem javasolt
Fotó: PEXELS

Bár egy időre búcsút kell intenünk a fekvenyomópadnak, a Larsen-nyomást továbbra is csinálhatjuk (fekvenyomás közben lábunknak vízszintesen kell lennie, úgy, mintha a nyomópad meghosszabbítása lenne), mert ez a gyakorlat nem terheli a térdet. Továbbra is élvezhetjük a ferdepados fekvenyomás előnyeit, de dolgozhatunk könnyebb súlyokkal is.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.