Gyűrűvel a törzsizmok megerősítéséért

A saját testsúlyos edzések hatékonysága közismert, de testünk és különböző izmaink stabilizálása érdekében a gyűrűt is kipróbálhatjuk, igaz előtte speciális felkészülés is szükséges – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 03. 17. 18:41
null
A gyűrű segítségével nagy fejlődés érhető el a testtudatban, a koordinációban, az erőnlétben és a mozgékonyságban Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szertorna a saját testsúlyos edzések királya, a gyűrű pedig az egyik legösszetettebb és legnehezebb szer a sportágon belül. Mesteri szinten űzni kevesen tudják, de a hétköznapi sportolók számára is tökéletes eszköz. Minden megvan benne, ami a kalisztenikához, azaz a saját testsúlyos edzéshez kell. Szinte bárhol használható, kondiparkban, egy vízszintes, vastag faágra akasztva, és már a legegyszerűbb gyakorlatok is nagy hatást érnek el.

A gyűrű egyfajta kombinációja a húzódzkodórúdnak és a párhuzamos korlátnak, azaz végezhetők rajta húzó- és tológyakorlatok is.

Hatása azért is nagyobb, mint a fix eszközöknek, mert instabil, így folyamatos stabilizálást igényel, amit ebben az esetben a testünk végez, ezzel jóval több izmot bevonva a munkába, mint a rúd esetén.

A gyűrű az egyik legösszetettebb és az egyik legnehezebb szer a szertornán belül
Fotó: PEXELS

Ez azt is jelenti, hogy a legtöbb gyűrűgyakorlat nehezebb is, mint a stabil eszközökön, például ha egy sportoló korláton el tud végezni tíz tolódzkodást, akkor elsőre valószínűleg 1-2 „remegős” ismétlést csinál a gyűrűn. A törzsizmokat is sokkal jobban igénybe veszi, ezek végzik a stabilizálás legnagyobb részét.

Ezért ha ezen szeretne valaki edzeni, mindenképpen szükséges az alapozási időszak, amikor elsajátítja a megfelelő fogást, tartást és megszokja a folytonos instabilitást.

A gyűrű gyakorlatok rengeteg stabilitást igényelnek
Fotó: PEXELS

A gyűrű mobilitás terén is igényel egy szintet, különösen a csuklónál és a vállnál, de ezt alapozógyakorlatokkal és specifikus mobilizációs technikákkal ki lehet építeni.

Érdemes hetente többször rövidebb edzést végezni, ezzel gyorsabban fejleszthetők a szükséges mozgásbeli készségek, illetve az instabil eszközös edzés nagyobb idegrendszeri fáradtsággal jár, így a hosszabb edzések gyakran lehetnek kontraproduktívak.

A gyűrű segítségével nagy fejlődés érhető el a testtudatban, a koordinációban, az erőnlétben és a mozgékonyságban
Fotó: PEXELS

Amíg ez nincs meg, addig érdemes könnyebb feladatokat, egyszerű lógásokat, támasztott tartásokat végezni, hogy elkerüljük a sérüléseket. Természetesen ezt is érdemes képzett edzővel elkezdeni, szerencsére egyre több ilyen lehetőség van, de az interneten is találhatunk számtalan videós, írásos segítséget, ezeknél természetesen fontos a hitelességet ellenőrizni, hiszen az egészségünk nem játék.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.