Fókuszban az anyák

Közhely, hogy a koronavírus-járvány átírta életünket, de kevesen gondolnak arra, hogy legtöbbet az édesanyák mindennapjai változtak. Anyák napja közeledtével egyre több szakértő teszi fel a kérdést, hogyan viselték a családanyák az elmúlt egy évet.

2021. 04. 30. 18:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarokat sokan alapvetően depressziós népnek tartják. Pszichológusok rendszeresen hívják fel a figyelmet a posztkommunista örökségnek, a XX. század történelmének pszichikai vonzataira. Mégis a magyarok nemzetközi összehasonlításban jól viselték a pandémiával járó lelki megpróbáltatásokat. Azonban ahogy egyre több szó esik a poszt-Covid tünetegyüttesről, amely rendkívüli módon megterheli a betegségen átesettek szervezetét, úgy kerül előtérbe, hogy a folyamatos pszichikai megterhelés, a létbizonytalanság, az egymástól való elszigetelődés, illetve adott esetben a betegség fizikális tünetei a poszttraumás stresszhez hasonló állapotot idézhetnek elő a lakosság jelentős részében. Varga Éva Katalin szakpszichológus korábban úgy nyilatkozott, hogy támogató segítség nélkül szinte lehetetlen nőként helyt állni a világjárvány idején.

A problémák feldolgozása, tanácsok és trükkök adása céljából szervezte meg a Csak a Nőknek Magazin és Női Klub a Nők Világa Summitot Lelki detox címmel. Az esemény ötletgazdája, Kovács Magdolna is egyetért a pszichológussal, hogy a magyar nőknek szükségük van segítségre a pandémia okozta pszichés problémák leküzdése érdekében. Magdolna és a találkozó szervezőcsapata tavaly március óta megdöbbentő tapasztalatokkal találkozott. Az élet szinte egyik napról a másikra való átszervezése mind a családanyákra hárult, akik ezt még megoldották, de „ahogy egyre jobban elhúzódott a bezárkózás, úgy sokasodtak nehézségek, és a nők energiaszintje lemerült”.

A szervezőkhöz érkezett visszajelzések szerint hatalmas energiákat emészt fel az otthonoktatás, amely mellett kötelező a saját munkavégzés, illetve a háztartás vitele is. Ráadásul a családanyák tartják a lelket mind férjükben, mind gyerekeikben. A férfiakat az egzisztenciális bizonytalanság, a gyerekeket pedig a szociális kapcsolatok beszűkülése viseli meg, ahol a vigasztalás és a figyelem elterelése az amúgy is túlhajszolt családanyákra hárul.

A Nők Világa Summitra közel ezren regisztráltak és a visszajelzések szerint az egy héten keresztül hallgatott 24 előadás jelentős tanulságokkal és segítséggel szolgált minden résztvevőnek, akik színes életutakat ismerhettek meg. Megtudhatták hogyan küzd a járványhelyzettel a divattervező, az élsportoló, a mérnök, a természettudós, a színész vagy éppen az újságíró. A konferencia időszaka alatt közel 25 ezren tekintették meg az előadásokat, beszélgetéseket, és a legtöbb résztvevő már várja a két hónap múlva esedékes újabb konferenciát, amelyből – reményeik szerint – ismét erőt tudnak meríteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.