Fitball: a labda, ami sokaknak segített

Ha valaki nem szeret konditerembe járni, és a futást sem neki találták ki, de mégis mozogna, erősítene, miközben nem szeretne súlyzókkal bajlódni, arra is van megoldás. Íme, a fitball – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 05. 29. 10:20
null
Ahhoz, hogy a fittlabdával végzett gyakorlatok elérhessék a hatásukat, fontos, hogy a megfelelő méretű labdát válasszuk Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz elképzelni sokoldalúbb sportszert, mint a fitballt, amelyet 1963-ban készített először Aquilano Cosani olasz iparos, majd a Svájcban dolgozó brit fizioterapeuta, dr. Susanne Klein-Vogelbach használta először saját terápiáihoz. A Svájcba látogató amerikai kollégái nevezték el a korábban Pezzi-ball-nak hívott sporteszközt svájci labdának a ’80-as évek elején, innentől datálódik a fitball népszerűsége. Azóta nemcsak rehabilitációs eszköz, hanem mindennapos fitneszkellék, ami nem csak az edzőteremben használható, hanem otthon és a munkahelyen is.

De miért hasznos a fitball, mire van jó hatással?

  • növeli az állóképességet
  • egyszerre több izomcsoportot mozgat meg
  • a has- és hátizmokat kiválóan erősíti, de a törzsizmok erősítésében is nagyon jó
  • fejleszti az egyensúlyérzéket és koordinációs képességeket
  • növeli a sérülésekkel szembeni ellenállást
  • a reflexeket is fejleszti
  • A fitball legnagyobb előnye, hogy edzettségi szinttől függetlenül bárki használhatja, mindenki megtalálhatja a maga számára azokat a gyakorlatokat, melyekkel karbantarthatja, erősítheti és fejlesztheti testét.

    Ahhoz, hogy a fittlabdával végzett gyakorlatok elérhessék a hatásukat, fontos, hogy a megfelelő méretű labdát válasszuk
    Fotó: PEXELS

    A fitball legegyszerűbb és leghétköznapibb használata, hogy szimplán ülünk rajta. A folyamatos rugózó mozgás javítja a porckorongok keringését és tápanyagellátását, de ülés közben is megdolgoztatja a hasizmokat, és a tartáson is javít.

    Érdemes azonban mértékkel használni a fittlabdát, mert ha sokáig ülünk rajta, megterheli a gerinc alsó szakaszát, ami kényelmetlenné teszi az ülést. A szakértők szerint felváltva érdemes ülni a széken és a fittlabdán.

    A gyógytornászok kelléktárának is fontos eszköze a fitball, hiszen a rehabilitációban is nagy szerepet játszhat azáltal, hogy a labdával végzett gyakorlatok olyan izomcsoportokat képesek megmozgatni, amelyekre más eszközök nem alkalmasak. Gerincbántalmak és csontritkulás megelőzésében lehet szerepük a fittlabdával végzett gyakorlatoknak, de különféle gerincsérülések gyógyulási folyamatában is rehabilitációs eszközként alkalmazzák. Gyógytornászok kínálatában gyakran találkozunk a fittlabdával végzett gerinctornával.

    Kiváló megoldás azok számára is a fitball, akik változatossá szeretnék tenni edzésprogramjukat. A megszokott fekvőtámasz vagy felülés fittlabdán végezve nehezebbé válik és sok olyan kisebb, stabilizáló izmot megmozgat, amelyet sima tornával vagy kondigéppel nem tudnánk megmozgatni.

    A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.