Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Húzódzkodás: odahaza is szabad!

A húzódzkodás a legjobb saját testsúlyos gyakorlatok egyike: erősíti a hátat, a vállat, a karokat és a törzset, nem okoz sérülést, és ami még fontos: otthon is lehet végezni – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 05. 24. 10:12
A sok ismétlés előbb-utóbb meghozza az eredményt, hiszen erőteljes izommunkára van szükség Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A saját testsúlyos gyakorlatok legnagyobb előnye az, hogy az ember nem tud extrém nagy súlyoknak nekiesni, ezáltal a sérülésveszély is kisebb. A saját magunkkal végzett gyakorlatoknál a mozgástartomány is mindig reálisabb, arról nem is beszélve, hogy összességében is elmondható, sokkal inkább felkészít a hétköznapi élet kihívásaira, mint a gépeken történő, kissé irreális munkavégzés. Vagyis, jobban és szebben erősödik tőle az ember, ráadásul kíméli az ízületeit, és okosan terheli az izomzatát. Ezek közül is az egyik leghatékonyabb gyakorlat a húzódzkodás.

A sok ismétlés előbb-utóbb meghozza az eredményt, hiszen erőteljes izommunkára van szükség
Fotó: PEXELS

Sokak számára nagyon távoli célnak tűnik a húzódzkodás megvalósítása, pedig könnyebb, mint hinnénk.

A kezdetekkor igénybe lehet venni gumiszalagot, amelyet ráakasztunk a húzódzkodórúdra, valamint a lábunkra (lehet csak az egyikre, de mindkettőre is) és így, a gumiszalag segítségével végre tudja hajtani a húzódzkodást az is, akinek amúgy nem menne. Ha a kétlábas verziót használjuk, előbb-utóbbi át lehet térni arra, hogy csak az egyik lábunkat akasztjuk a gumiszalagba, sok gyakorlás után pedig megy már szalag nélkül is.

Társunk segítségét is igénybe lehet venni otthon, olyan formában, hogy az, aki a húzódzkodást végzi, behajlítja mindkét térdét, keresztbe rakja a lábait, és az alul lévőt a segítő két kézzel megtartja, a segítő kezeket pedig a saját térdén megtámasztja. Minden egyes ismétlésnél a húzó mozgásnál rásegít, tolja felfelé a társát, majd a visszaengedésnél óvatosan csak annyit segít, amennyit kell.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Húzzuk, toljuk magunkat!

Húzódzkodásnál a hátizom mellett a bicepsz is fejlődik, míg tolódzkodásnál elsősorban a tricepsz erősítésére helyeződik a hangsúly, de a mellizom is dolgozik. Mindkét gyakorlat népszerű – olvashastó a CsupaSport cikkében.

A húzódzkodás és a tolódzkodás két olyan gyakorlat, amit előszeretettel építenek be az edzők a különböző edzésfajtákba. Legyen az funkcionális edzés, crossfit vagy konditermi edzés, ezek a feladatok mindig előkerülnek.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.