Kutatók szerint erdő közelében érdemes élni a családunkkal

Az emberek a természet részei, és a modern városi életmód ellenére sem különülnek el tőle. A tudomány szerint ezért logikus, hogy eredendően van szükségünk a természettel való kapcsolatra, és hogy ennek a megzavarása különféle problémákat okozhat. Egy új tanulmány most megállapította azt is, hogy az erdők közelében élő gyermekeknél kisebb az érzelmi és viselkedési problémák kockázata – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 07. 20. 21:56
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A londoni University College és az Imperial College kutatói 3568 kilenc és tizenöt éves gyermek, illetve tinédzser adatait elemezték.

A Nature Sustainability tudományos szaklapban publikált tanulmányban a tudósok egy kísérlet során azt mérték, hogy

a különféle környezet milyen hatást gyakorolhat a tanulók kognitív fejlődésére, mentális egészségére és általános jólétére.

Magát a környezetet zöldfelületekre (gyepekre és erdőkre) és kék területekre (folyók, tavak és tenger) osztották. A műholdas adatok lehetővé tették a szakembereknek, hogy kiszámítsák a kitettség napi arányát erre a környezetre vonatkoztatva, a gyermek otthona és az iskola 50, 100, 250 és 500 méteres körzetében.

A kutatók pozitív összefüggést figyeltek meg az erdőnek való kitettség és a kognitív fejlődés magasabb pontszámai között

az olyan változókhoz való igazítás után, mint az életkor, az etnikai háttér, a nem, a szülői foglalkozás és az iskolai végzettség (állami vagy magán). Emellett 16 százalékkal alacsonyabb érzelmi és viselkedési problémákat figyeltek meg két év alatt. Hasonló, bár kisebb hatást figyeltek meg a zöldfelületeknél.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Korábbi tanulmányok pozitív összefüggéseket mutattak a városi környezetben a természetnek való kitettség, a kognitív fejlődés és a mentális egészség között – mondta Mikaël Maes, a londoni University College doktoranduszhallgatója a ZME Science online tudományos portálnak. – Ám az, hogy miért jelentkeznek ezek az egészségügyi előnyök, továbbra sem tisztázott, különösen a serdülőknél.

Hangsúlyozta: ezek az eredmények hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megértsük a természetes környezettípusokat, mint a serdülők kognitív fejlődésének és mentális egészségének fontos védőfaktorát. Emellett arra is utalnak, hogy

nem minden környezettípus járulhat hozzá egyformán ezekhez az egészségügyi előnyökhöz.

A szakemberek szerint az új eredményeik a jövőben a várostervezési döntéseket is segíthetik a természetes ökoszisztémákhoz való hozzáférés javításában, valamint a kognitív fejlődés és a mentális egészséghez kapcsolható előnyök maximalizálása érdekében.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.