A zeneterápiát egyre több helyen alkalmazzák a kezeléseknél

A zenéről éppen azért nem egyszerű írni, mert szavak formájába kell önteni azokat az érzéseket, amelyek sok esetben éppen szavak nélkül érezhetők át. A zene varázsa és ereje pont ebben lakozik: szavak nélkül tud gondolatokat ébreszteni.

Forrás: bama.hu2021. 08. 30. 13:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fenti gondolatok gyakorta előkerülnek különféle fejlesztések, terápiák esetén is – a zene gyógyító erejében ráadásul egyre többen komolyan hisznek.

 

Dr. Kanizsai Melinda orvos, zeneterapeuta, a Mosoly Alapítvány munkatársa a Pécsi Tudományegyetem Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Tanszékén és az Onkolhematológia Osztályon is tart csoportos és egyéni terápiákat.
 

– A zenét a mindennapokban tudattalanul is alkalmazzuk, amikor zenét hallgatunk. Hol csak saját magunk szórakoztatására, hol azért, mert így jobban mennek a dolgok, amiket épp csinálunk – mondta el lapunknak Kanizsai Melinda. – Zeneterápiáról akkor beszélünk, ha a zenét eszközként alkalmazzuk terápiás céllal, és a folyamatban képzett zeneterapeuta irányítja-alakítja a folyamatot.
 

A doktornő elmondása alapján a terápiának számos felhasználási területe van, újszülöttkortól egészen az idős korosztályig alkalmazzák kórházi osztályokon, családsegítő központokban, iskolákban és óvodákban, de megtalálható a börtönökben is a börtönpszichiátria részeként. A terápia fő célja lehet a megelőzés, a gyógyítás és a rehabilitáció.

 

– Ha nincs még kialakult betegség, akkor a megelőzés a cél, az önismeret, önfejlesztés. Ha már van valamilyen kórkép, akkor annak megfelelően a kezelés, a gyógyítás. A harmadik nagy terület a rehabilitáció, amikor már meglévő maradványtünetek, károsodások enyhítése, a folyamat lassítása vagy megállítása a cél – mondta Kanizsai Melinda.

 

Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatják!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.