Mire figyeljünk, ha több gyógyszert szedünk egyszerre?

Összeveszhetnek-e a szedett gyógyszereink egymással? A válasz, a kérdés eldöntendő jellegéből adódóan, egyszerűen megfogalmazva: igen. A jó hír azonban az, hogy a gyógyszerek között kialakuló, nem kívánt kölcsönhatások meglehetősen ritkán okoznak súlyos problémát, és elővigyázatossággal akkor is elkerülhetők, ha egyszerre több gyógyszer szedésére is szükségünk van – írja a Gyogyzona.hu.

Magyar Nemzet
Forrás: gyogyzona.hu2021. 08. 14. 16:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szedett gyógyszerek vagy akár az étrend-kiegészítő termékek is olykor olyan hatással lehetnek egymásra, amely a kívánt terápiás hatékonyságot csökkenti, de esetenként éppen ellenkezőleg, biztonságossági kockázatot is jelenthet két készítmény együttes alkalmazása.

Ez azt jelenti, hogy a kockázatok elkerülése érdekében érdemes szakember segítségét kérni!

 A krónikus betegségek receptköteles gyógyszerei esetén mind a kezelőorvosok, mind a gyógyszerészek segíteni tudnak abban, hogy biztosak lehessünk benne, hogy gyógyszereinket biztonságosan alkalmazhatjuk egymás mellett. Ilyenkor egy gyors ellenőrzéssel minden receptre írt gyógyszert könnyen át tudnak tekinteni a szakemberek. Ennek az ellenőrzésnek az is fontos részét képezi, hogyha valaki bármilyen panaszt észlelt a gyógyszerei szedése során, azt mindenképpen mondja el orvosának vagy a gyógyszerészeknek!

Jelentősebb problémák inkább akkor fordulhatnak elő, amikor egy páciens többféle gyógyszert szed alapbetegségeire, és ezek mellé átmenetileg szüksége lesz egy újabb gyógyszerre, például egy antibiotikumra (bakteriális fertőzések leküzdésére).

Ilyenkor nyugodtan rá lehet kérdezni már a háziorvosnál vagy később a gyógyszertárban, hogy nem jelent-e problémát az új gyógyszer alkalmazása a többi, már régóta szedett gyógyszer mellett.

Talán még gyakoribb eset, amikor recept nélkül kapható gyógyszert vagy például étrend-kiegészítőt vásárol valaki, de emellett többféle receptköteles gyógyszert is szed. Az esetleges kockázatok elkerülése érdekében ilyenkor mindig érdemes tájékoztatni a gyógyszerészt a többi gyógyszerről, illetve érdemes rákérdezni, hogy a vásárolni kívánt termék nem okozhat-e problémát ezekkel együtt.

Sajnos bizonyos esetekben például egyes vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók rendszeres használata is kockázatot jelenthet gyakran alkalmazott vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel együtt.

Ilyenkor a kockázat súlyosságának mérlegelésében vagy egy biztonságosabb terápia ajánlásában csak a gyógyszerészek tudnak segíteni a gyógyszertárakban!

Hasonlóan problémát jelenthet bizonyos véralvadásgátló (köznyelvben „vérhígitó") gyógyszerek folyamatos szedése is. Természetesen a véralvadásgátló szedése az elsődleges, és a gyógyszerészek segítenek az emellett biztonságosan alkalmazható, recept nélkül megvásárolható gyógyszer kiválasztásában!

A cikk a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai ajánlásával jelent meg.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Unsplash

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.