A második leggyakoribb kór az ízületi betegség

A kopásos eredetű ízületi megbetegedések népbetegségnek is tekinthetők.

Forrás: feol.hu2021. 09. 05. 13:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ízületi betegségeket két csoportba lehet sorolni: beszélünk degeneratív – azaz kopásos – és gyulladásos ízületi bántalmakról. – 85 év felett gyakorlatilag mindenkinek van röntgen által kimutatható eltérése, ami vagy az ízületi részekben kialakult szűkületet vagy csontfelrakódás, csonttüskék megjelenését jelenti. Ezek leggyakrabban a térdet, a csípőt és a gerincet érintik. Gyakori még a kéz- vagy más néven Heberden arth­rosis, amikor csomók alakulnak ki a kézízületekben. Ízületi betegségek jellemzően 50 éves kor felett jelentkeznek, a nők körében kétszer gyakoribbak, mint a férfiak között. 75 éves kor körül már a népesség felének van tüneteket is okozó, kimutatható porckopása – mondta a Fejér megyei hírportálnak Pulai Judit, reumatológus, osztályvezető főorvos.

Amiről tehetünk és amiről nem

Az úgynevezett primer arth­rosisok esetében, mint amilyen a kézarthrosis is, nem ismert a betegség kialakulásának az oka, valószínűleg öröklött faktorok vagy egyéb genetikai eltérések állnak a háttérben. A másodlagos kopásokat viszont korábbi sérülések, fejlődési rendellenesség vagy egyes betegségek – pl. cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés, alkoholizmus – vagy a túlsúly okozzák. Hajlamosító tényező a nagyobb igénybevétel is, így például a versenytáncosok, a gátfutók vagy más élsportolók biztosan számolhatnak azzal, hogy idősebb korban fellép náluk porckopás. 

Étrend, étrend-kiegészítés

A megelőzésben persze szerepet játszik a teljes életmódunk, vagyis, hogy mennyit mozgunk, mennyire erős az izomzatunk, stabilak-e az ízületeink, és persze, hogy mit eszünk. 

– Sokféle tanulmány jelent meg ezzel kapcsolatban. Bizonyított, hogy a kurkuma valóban hasznos a térdízületi kopás kezelésére a kiváló gyulladáscsökkentő hatása miatt. Az utóbbi években előtérbe került porcerősítő szerek is hatékonyak. Ezek a porc felépítésében részt vevő glukozaminokat, kondroitinszulfátot, hialuronsavat tartalmaznak, amelyek – kutatások alátámasztják – a megfelelő helyre jutnak, így valóban segítenek. Ugyanakkor szintén bizonyított a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásuk is – mondta a reumatológus. Jó hír, hogy ezek idősebb korban is beépülnek a szervezetbe, bár valószínűleg kisebb mértékben. A szakorvos szerint porcerősítőt akkor érdemes fiatalabb korban kúraszerűen szedni, ha valakinek tünetei vannak, azaz fáj a térde, a csípője, esetleg terhelés után érez fájdalmat. Tünetmentes állapotban, pusztán megelőzési céllal folyamatosan porcerősítőt szedni nem javasolt. Erre tökéletesen megfelel a mediterrán étrend: sok zöldség, gyümölcs, ómega-zsírsavakban gazdag halak, jó minőségű olívaolaj.

Amikor semmi sem segít

Mikor válik a műtét, a térd- vagy csípőprotézis beültetése elkerülhetetlenné? – Sokszor előfordul, hogy a röntgenlelet alapján azt mondanám, a beteget mielőbb meg kell műteni, közben a páciens tünetmentes. És van ez fordítva is – a beteg nagy fájdalmakat él át, miközben a röntgenkép alapján ez nem lenne indokolt. Ha viszont valakinek éjszaka, pihenés közben is van fájdalma, illetve nagyjából 50 méter megtétele is nehézséget okoz a számára, az feltétlen jelzi a műtét szükségességét. Ilyenkor a torna, a porcépítés és a fájdalomcsillapítás már nem megoldás – magyarázta Pulai Judit. 

 Az örökletesen kialakuló betegségekkel már nehezebb mit kezdeni. Akinek az édesanyja vagy a nagyanyja küzdött a „bogyós” kézzel, annál nagy az esély arra, hogy idővel maga is szembe kell nézzen ezzel a problémával. Amit tehetünk, hogy védjük a kéz ízületeit, amennyire csak lehet – télen kesztyűt hordunk, nem tesszük a kezünket hideg vízbe, esetleg paraffinos pakolást alkalmazunk, ha kicsit fájnak az ízületeink.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.