Ha használt holmit veszünk, érdemes természetes anyagot választani

A használtruha-boltok jó ideje fénykorukat élték, amikor a koronavírus-járvány miatt megrengett a globális piac – írja a Beol.hu.

Forrás: Mediaworks2021. 09. 22. 10:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korlátozások megszűntével láthatóan újra megélénkült a forgalom, az emberek főként a kedvező árak és az egyedi darabok miatt turkálnak. Ma már egyre többször halljuk: a környezettudatosság szempontja sem elhanyagolható.

A fenntartható ruházkodás gondolata már a 80-as években megjelent a köztudatban, az utóbbi pár évben pedig új erőre kapott. Hívei társadalmi, kulturális, ökológiai és pénzügyi szempontokat is figyelembe vesznek, ha a divatról, az öltözködésről van szó.

Sajgó Anikó szín- és stílustanácsadó elmondta, Békés megyében nagyon sokan választják a használtruha-üzleteket. Úgy véli, ennek oka az, hogy bár az évek során drágultak a ruhadarabok, zömmel még mindig a bolti ár töredékéért szerezhetők be minőségi, egyedi holmik.

– A legtöbben nem viszolyognak a használt ruháktól, ami jó hír is lehetne, viszont a tudatosság, mint az élet más területein is, itt sem feltétlenül jellemző – mondta el Sajgó Anikó, aki szerint a másodkézből történő beszerzés akkor lenne igazán környezetbarát, ha nem halmoznánk, nem hordanánk haza zsákszámra a „jó lesz egynek” darabokat, hanem tudatosan terveznénk meg a vásárlást. Leszögezte, a legpraktikusabb egy meglévő, alapruhatárhoz keresni kiegészítő darabokat. Egy nyugdíjas férfiszabó, aki délelőtt keresgélt egy békéscsabai, belvárosi turkálóban, mindig így tesz.

– A meglévő ruhatáramhoz keresgélek időről időre színben és stílusban illő darabokat, innen sose megyek haza üres kézzel – árulta el, miközben valamivel több mint kilencezer forintot vett elő a pénztárcájából. Kiderült, ekkora összegért cserébe szatyornyi ruhával mehet haza, sőt két pár cipőt is vett. Kéthavonta benéz, a tapasztalatai jók, az általa válogatott holmik még sok-sok mosás után sem fakulnak ki.

– Jobb a minőségük is, mint azoknak, amiket a divatüzletekben kapni. Olykor varrok még a családtagoknak, de nem igazán éri meg anyagot vásárolni, túl drága

– tette hozzá.

Az eladó átadta neki a blokkot, majd elárulta, a forgalom náluk viszonylag nagy, a vásárlók 70-80 százaléka visszajáró, zömmel középkorúak, de nem ritka, hogy fiatal férfiak térnek be válogatni.

– A turkálás keres-talál alapon működik, az emberek általában ritkán jönnek konkrét céllal, inkább véletlenszerűen lelnek egy-egy ruhadarabra, amibe beleszeretnek – fűzte hozzá. Az árukészlet szezonális, szerinte jobb és izgalmasabb, mint amit a boltok polcain kínálnak. Sajgó Anikó kiemelte,

jó lenne, ha többen figyelembe vennék azt is, milyen anyagból készülnek a ruhák, amit hazavisznek.

Ugyanakkor, ha nem a természetes anyagok mellett voksolunk, tovább növeljük a mikroműanyag-szennyezést. Hozzátette, mosás során kerül a vízbe a mikroműanyag 35 százaléka.

– Érdemes megfontoltan vásárolni, lehetőleg minél kevesebb, jó minőségű darabot, melyek hosszú éveken át elkísérhetnek minket – emelte ki, hozzáfűzve, ez a szabály az „új ruha”-pártiakra is érvényes. A kevés unalmasnak tűnhet, de egyáltalán nem az, ha a jó fazonokat kombináljuk színes kiegészítőkkel.

– Sok idő, türelem turkálókból felépíteni egy komplett ­ruhatárat, de ha tehetjük, ­próbáljuk meg, mert gyönyörű, akár luxusminőségű ruhadarabokhoz juthatunk a fent nevezett előnyök mellett – összegezte a szín- és stílustanácsadó.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Imre György/Beol.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.