időjárás 1°C Adél 2023. január 29.
logo

Mikor lehet szükség terheléses szívultrahang-vizsgálatra?

Forrás: ORIGO
2021.09.26. 10:44
Mikor lehet szükség terheléses szívultrahang-vizsgálatra?

Szívkoszorúér-betegségen a koszorúerek érelmeszesedését, illetve az ennek kapcsán kialakult kórképeket értjük. Ehhez kapcsolódó jellegzetes tünet lehet a mellkasi fájdalom, a nehézlégzés, ami azonban sok esetben csak fizikai terhelés hatására mutatkozik meg. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa a tünetek esetén kiemelt jelentőségű terheléses szívultrahang-vizsgálatra hívta fel a figyelmet – olvasható az Origó cikkében.

Terhelés során figyelhető a szív munkája

Számos olyan szív-ér rendszeri állapot létezik, amelyik csak terhelés során okoz tüneteket. Ilyen esetben hiába végeznek a páciensen nyugalmi EKG-t vagy szívultrahangot, nem derül fény a problémára – éppen a nyugalmi állapot miatt. Ilyen esetben jelent kiváló eszközt a terheléses szívultrahang, amelynek lényege, hogy miközben a páciens egy fekvőkerékpárt teker – vagyis fizikai terhelésnek van kitéve – a szívműködése ultrahanggal vizsgálható.

Ezen vizsgálat hiányában is kivitelezhető a szív terhelése, de ezt csak különböző gyógyszerekkel lehet megoldani.

Nyilvánvaló, hogy a fiziológiás terhelés, vagyis a fekvőkerékpár használata ennél jóval természetesebb, mellékhatásoktól mentes és biztonságos vizsgálat – hangsúlyozza Müller doktor. – Nem véletlen, hogy szakmai ajánlások szerint is a terheléses szívultrahang-vizsgálat a koszorúér-szűkület kimutatásának hatékony, elsődlegesen ajánlott módszere, hiszen a szintén ezt vizsgáló CT-vel szemben nem okoz sugárterhelést sem. Bár bizonyos esetekben, például tüdőbetegség vagy szívizomgyulladás, mellkasi deformitások esetén mégis más módszert kell választanunk.

Milyen esetekben ajánlott a terheléses szívultrahang-vizsgálat?

  • Ha a nyugalmi EKG során nem derült ki, mi a tünetek oka és a terheléses EKG-val sem sikerült teljes biztonsággal kizárni a koszorúér-szűkület jelenlétét.
  • Ha az elvégzett koszorúér-CT segítségével sem lehet biztosan megítélni egy adott szűkület mértékét, súlyosságát.
  • Ha a nyugalmi szívultrahang során fény derült a szívbillentyű-betegségre, bizonyos esetekben szükség lehet terheléses ultrahangvizsgálatra is.
  • Ha mellkasi fájdalmat érez a páciens, illetve fizikai terhelésre nehézlégzés vagy fulladás jelentkezik nála.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pixabay

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.