Amit feltétlenül tudni kell a veszettségről

A Petplace szakértői segítséggel készült összeállításában foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a veszettségről.

Forrás: petplace.hu2021. 10. 02. 18:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A veszettség egy gyógyíthatatlan vírusos betegség, amely emberre és állatra egyaránt veszélyes. A kórokozók nyállal, általában harapás útján terjednek. Szerencsére a kutyák kötelező védőoltása és a rókáknak repülőről szórt vakcináknak köszönhetően a veszettség ma már nagyon ritka Magyarországon.

A veszettség tünetei

A harapást követően a vírus az idegek mentén terjed a központi idegrendszerre, és súlyos neurológiai tüneteket okoz.

Jellemzői:

  • tudatzavar,
  • viselkedészavar,
  • görcsök,
  • agresszív viselkedés,
  • agressziós készségek,
  • nyelési zavarok, víziszony,
  • a száj habzása (az állat nem tudja lenyelni a saját nyálát),
  • később bénulás, fulladás.

A viselkedészavar megjelenési formája eltérő lehet állatfajonként, de jellemző, hogy a háziállatok megvadulnak, míg a vadállatok szokatlanul szelíden viselkednek. Ezért nagyon nagy veszélyt jelenthet, a vadállatok szokatlan kedvessége, például amikor egy veszett róka az ember közelébe merészkedik, és hagyja megfogni, megsimogatni magát.

A legfontosabb a megelőzés

Magyarországon törvény írja elő, hogy a kutyákat be kell oltani veszettség ellen. Minden kölyökkutyát 3 hónapos korban egykomponensű veszettség elleni vakcinával kell oltani, majd ezt hat hónap múlva ismételni kell. Ezt követően elég évente egyszer oltani!

Bár ezt törvény nem szabályozza, de a kijáró, más állatokkal is találkozó macskákat és vadászgörényeket is érdemes beoltani. A húsevők (macska, vadászgörény) külföldre történő utaztatása esetén pedig kifejezetten kötelező a veszettség elleni oltás.

Mi a teendő, ha veszett állat harapott meg?

Ha veszettséggyanús macska harapott meg egy embert, akkor a macskát tíz napig karanténba kell helyezni.

Tudjuk, hogy a halál a veszettség jeleinek megjelenése után hamarosan bekövetkezik, így tehát ha a macska nem pusztul el az elkülönítés során, a harapás várhatóan nem okoz veszettséget. A veszettség pontos diagnózisának egyetlen módja az agyszövet elemzése.

Az oltási könyv fontossága

Nagyon fontos: ha kedvencünket megharapta egy másik állat (kutya, vagy macska), azonnal kérjük a harapó fél gazdijától az oltási könyvet, és bizonyosodjunk meg arról, hogy a támadó megkapta a veszettség elleni oltását! Ezután pedig irány az állatorvos.

Ha nem kutya harapta meg, akkor bizony nagyobb okunk van a veszettség veszélyétől tartani – ezt feltétlenül jelezni kell az állatorvosnak.

További fontos tudnivalók a veszettségről ITT érhetők el.

Borítókép: Unsplash

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.