Hogyan ismerjük fel szülőként az agyhártyagyulladást?

Agyhártyagyulladás. Rémisztően hangzik, rémisztő következményei lehetnek. Hogyan ismerjük fel szülőként, ha agyhártyagyulladásról van szó, és mikor rohanjunk az orvoshoz vagy ügyeletre?

Forrás: gyogyzona.hu2021. 10. 05. 9:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az agyhártyagyulladás az agyat és a gerincvelőt borító vékony membránok duzzanata (gyulladása). Ezeket a membránokat agyhártyának nevezik – írja a Gyógyzóna.

Mi okozza az agyhártyagyulladást a gyermekekben?

Az agyhártyagyulladást leggyakrabban bakteriális vagy vírusos fertőzés okozza, amely az agyi gerincvelői folyadékba (CSF) jut be. Ez az a folyadék, amely védi és párnázza az agyat és a gerincvelőt. Gomba vagy parazita is okozhat agyhártyagyulladást, de ez csak gyenge immunrendszerű gyermekeknél gyakoribb. A vírusos agyhártyagyulladás gyakoribb, és általában kevésbé súlyos. A bakteriális agyhártyagyulladás általában súlyosabb, és hosszú távú szövődményekhez vagy halálhoz is vezethet.

Az agyhártyagyulladást okozó vírusok közé tartoznak a poliovírusok, a mumpszvírus (paramyxovirus), az influenza vírus és a nyugat-nílusi vírus is.

Az agyhártyagyulladást kiváltó baktériumok közül a leggyakrabban előfordulók a Meningococcus (főként a B és C szerotípus), az E. coli, a Haemophilus influenzae b típusú (Hib) és a Pneumococcus baktérium, amely tüdőgyulladást is okozhat. A szifilisz, a tuberkulózis és a Lyme-kór baktériumok is okozhatnak agyhártyagyulladást.

 Az agyhártyagyulladást kiváltó baktériumok, vírusok és gombák általában légzőrendszeri megbetegedéseket okoznak. Lehet, hogy a gyermeknek nincsenek tünetei, de hordozhatja a kórokozót az orrában és a torkában.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Borítókép: Unsplash

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.