Az intuitív táplálkozás kidolgozása két amerikai dietetikushoz, Evelyn Tribole-hoz és Elyse Reschhez köthető, még 1995-ből, de néhány éve a módszer újra felkapottá vált. Lényege, hogy az intuitív étkezés követői hallgassanak a testük jelzéseire, az ösztöneikre: akkor egyenek, amikor éhesek, és azt, amit megkívánnak – derül ki a diétaésfitnesz.hu cikkéből.
Hiszen a szervezet pontosan tudja, mire van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon. Az intuitív étrendben nincsenek tiltólistás ételek, de ez nem azt jelenti, hogy mérték nélkül ehetünk csokit vagy csipszet – hiszen ezekre biztosan nincs szüksége a szervezetünknek! Ez bizony önismeretet és gyakorlást igényel, lehet, hogy néhány hétnek, hónapnak el kell telnie. Legyünk türelmesek, adjunk időt a testünknek, figyeljük a jelzéseit! De addig is: fogadjuk meg a módszer kidolgozóinak alábbi tanácsait.
1. ENGEDJÜK EL A DRASZTIKUS DIÉTÁKAT!
Azok, akik az egyik népszerű – és olykor igencsak drasztikus – diéta után már próbálják is ki a másikat, gyakran küzdenek jojóeffektussal. Ha folyton csodát ígérő fogyókúrákat követsz, az eredmény kiábrándító lehet: ha le is adsz pár kilót, azonnal visszaszedsz többet, amint engedsz kicsit a gyeplőn. Ezek a diéták szigorú étrendet kínálnak, ami tökéletesen ellentétes az intuitív evéssel. Követőik nem akkor esznek, amikor éhesek, és nem azt, amit megkívánnak. Így számukra az evés semmi másról nem szól, csak a remélt fogyásról. Gondoljuk át, mikor diétáztunk utoljára úgy, hogy az tartós eredménnyel járt? Mennyibe került mindez, mennyi lemondásba, szenvedésbe? És megérte? Nem győzzük elégszer hangsúlyozni: nem diétázni kell, hanem életmódot váltani, ha hosszú távon szeretnénk eredményesek lenni.
2. TISZTELJÜK AZ ÉHSÉGET!
Ha tartósan éheztetjük a szervezetünket, az előbb vagy utóbb túlevéshez vezet. Együnk, ha tényleg éhesek vagyunk! Az intuitív táplálkozás alapja, hogy felismerjük, mikor mit kíván a szervezetünk. Mikor van az a pont, amikor valóban enni kell, és mikor van szó csak unalomról, figyelemelterelésről, jutalmazásról, stresszről? Ha valóban itt az ideje a „raktárak” feltöltésének, együnk, adjuk meg a szervezetnek, amire szüksége van.