időjárás -2°C Andor, András 2021. November 30.
logo

Intuitív táplálkozás: figyelje a teste jelzéseit, és fogyjon sikerrel!

Forrás: Diéta és Fitnesz
2021.10.21. 12:27
Intuitív táplálkozás: figyelje a teste jelzéseit, és fogyjon sikerrel!

Úgy születünk, hogy ismerjük testünk reakcióit: akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk, és addig, amíg jól nem lakunk. Ahogy öregszünk, ez az ösztönösség egyre jobban eltűnik. E felismerésen alapszik az intuitív táplálkozás.

Az intuitív táplálkozás kidolgozása két amerikai dietetikushoz, Evelyn Tribole-hoz és Elyse Reschhez köthető, még 1995-ből, de néhány éve a módszer újra felkapottá vált. Lényege, hogy az intuitív étkezés követői hallgassanak a testük jelzéseire, az ösztöneikre: akkor egyenek, amikor éhesek, és azt, amit megkívánnak – derül ki a diétaésfitnesz.hu cikkéből.

Hiszen a szervezet pontosan tudja, mire van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon. Az intuitív étrendben nincsenek tiltólistás ételek, de ez nem azt jelenti, hogy mérték nélkül ehetünk csokit vagy csipszet – hiszen ezekre biztosan nincs szüksége a szervezetünknek! Ez bizony önismeretet és gyakorlást igényel, lehet, hogy néhány hétnek, hónapnak el kell telnie. Legyünk türelmesek, adjunk időt a testünknek, figyeljük a jelzéseit! De addig is: fogadjuk meg a módszer kidolgozóinak alábbi tanácsait.

1. ENGEDJÜK EL A DRASZTIKUS DIÉTÁKAT!

Azok, akik az egyik népszerű – és olykor igencsak drasztikus – diéta után már próbálják is ki a másikat, gyakran küzdenek jojóeffektussal. Ha folyton csodát ígérő fogyókúrákat követsz, az eredmény kiábrándító lehet: ha le is adsz pár kilót, azonnal visszaszedsz többet, amint engedsz kicsit a gyeplőn. Ezek a diéták szigorú étrendet kínálnak, ami tökéletesen ellentétes az intuitív evéssel. Követőik nem akkor esznek, amikor éhesek, és nem azt, amit megkívánnak. Így számukra az evés semmi másról nem szól, csak a remélt fogyásról. Gondoljuk át, mikor diétáztunk utoljára úgy, hogy az tartós eredménnyel járt? Mennyibe került mindez, mennyi lemondásba, szenvedésbe? És megérte? Nem győzzük elégszer hangsúlyozni: nem diétázni kell, hanem életmódot váltani, ha hosszú távon szeretnénk eredményesek lenni.

2. TISZTELJÜK AZ ÉHSÉGET!

Ha tartósan éheztetjük a szervezetünket, az előbb vagy utóbb túlevéshez vezet. Együnk, ha tényleg éhesek vagyunk! Az intuitív táplálkozás alapja, hogy felismerjük, mikor mit kíván a szervezetünk. Mikor van az a pont, amikor valóban enni kell, és mikor van szó csak unalomról, figyelemelterelésről, jutalmazásról, stresszről? Ha valóban itt az ideje a „raktárak” feltöltésének, együnk, adjuk meg a szervezetnek, amire szüksége van.

3. KÖSSÜNK BÉKÉT AZ ÉTELLEL!

Hacsak nem valamilyen ételérzékenység miatt kerülünk egy adott ételcsoportot, akkor az intuitív táplálkozás során elfelejthetjük a tiltólistát. Ha valamilyen ételt vagy alapanyagot szigorúan kizárunk az étrendből, sokkal nehezebb lesz ellenállni neki, és egy idő után csak a kedvencekre fogunk tudni gondolni. Inkább fogyasszunk néha belőle egy kicsit, csak egy a fontos: tartsunk mértéket!

4. NE VIGYÜK TÚLZÁSBA!

Az étkezési rendellenességek között a bulimia és az anorexia mellett ott találjuk az ortorexiát is. Ha állandóan azon jár az eszünk, hogy miből mennyit ehetünk, ha megállás nélkül a kalóriákat számoljuk, ha semmi pénzért nem hagynánk ki egy edzést, még akkor sem, ha beteg, sérült, esetleg a végletekig kimerült a testünk, az is „kóros” lehet. Ne töröljünk ki az étrendből egyes alapanyagokat amiatt, mert az éppen divatos diéták rossznak titulálják azt.

5. AZ ÉTELEK ÉLVEZETE

Sűrű napokon a legtöbben csak sietősen bekapnak valamit. Reggeli a kocsiban, ebéd az íróasztal mellett, vacsora a tévé előtt. Ismerős? Pedig nem érdemes az étkezésen időt spórolni. Adjuk meg a módját az evésnek, ez az intuitív táplálkozás egyik szabálya! Élvezzük az illatokat és az ízeket! Teremtsünk nyugodt környezetet, terítsünk meg, használjuk a kedvenc étkészletünket. Csak az étkezésre figyeljünk!

ISMERJÜK FEL, A JÓLLAKOTTSÁGOT!

Ahogy az éhséget, úgy a jóllakottságot is tiszteletben kell tartani. Ehhez is fontos, hogy jól ismerd a tested jelzéseit. Ne egyél kapkodva, gyorsan. Időnként tarts szünetet az étkezésben, tedd le az evőeszközt, kortyolj némi vizet, teát. Ha nem figyelsz vagy kapkodsz, könnyen túleheted magad.

6. AZ ÉTEL NEM OLDJA MEG A LELKI PROBLÉMÁKAT

Az étkezést természetesen az érzelmek is meghatározzák. Az ember könnyen eszik, ha bánatos, és étkezéssel jutalmazza magát egy rossz nap vagy egy nagyobb feladat megoldása után. Ne felejtsük el: az étel nem oldja meg a problémákat, és nem leszünk még boldogabbak egy-egy kiadós lakoma után. Persze nagyon fontos, hogy örömmel együnk, de ne azért, hogy lecsillapítsuk a hullámzó kedélyállapotot.

Az intuitív diéta további tanácsaiért olvassa el a teljes cikket a Diéta és Fitnesz oldalán!

(A borítókép illusztráció. Fotó: Pixabay)