Tippek az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez

Az érzelmi intelligenciánk fejlettsége befolyásolja a teljesítményünket az élet minden területén. Elengedhetetlen a kapcsolataink kezeléséhez, a csapatmunkához és a magabiztossághoz is. A gyógyzóna összeszedte, mely gyakorlatok segíthetnek elindulni a magas érzelmi intelligenciához vezető úton – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: Gyógyzóna2021. 10. 16. 13:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érzelmi intelligencia készségekből és viselkedési mintákból áll össze. Négy fő összetevője az öntudatosság, az önszabályozás, a társasági tudatosság és a szociális készségek. A magas érzelmi intelligenciával járó magabiztosság, empátia, optimizmus és önuralom mind hozzásegíthetnek sikereink eléréséhez, kihívásaink megugrásához – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Az érzelmi intelligencia fejlesztése egy folyamatos tanulás, a fejlődés gyorsasága azonban személyenként eltérő. Vannak, akik ösztönösen magukévá teszik a készségeket, mások viszont csak kemény munka árán tudják elsajátítani őket. A következő gyakorlatokkal nagymértékben tudja növelni az érzelmi intelligencia szintjét.

Tudatosan vizsgálja meg érzelmeit!

Vizsgálja meg, milyen érzelmeket tapasztal különböző szituációkban, és tudatosítsa őket magában! Hogyan érzi magát például egy stresszes szituációban? Ez milyen reakcióra készteti önt? Ilyenkor érdemes megállni egy pillanatra, és elgondolkodni azon, hogy tényleg az első ösztön alapján akara-e kezelni a helyzetet, vagy lenne jobb megoldás is? Ha képes ezt átgondolni, és jobb belátás szerint cselekedni, akkor máris nagy lépést tett érzelmi intelligenciája fejlesztésében.

Kérjen visszajelzést!

Az öntudatosság fejlesztésére remek lehetőség, ha visszajelzéseket kap magáról az ember. Kérdezze meg a barátait, kollégáit vagy családtagjait, hogy ők hogyan látják a viselkedését, hogyan szokott reagálni különböző helyzetekre, hogyan kezeli a konfliktusokat! Készüljön fel arra, hogy a válaszok nem azt fogják tükrözni, amit ön szeretne hallani, hanem azt, ahogy mások látják önt – figyelmeztet a Harvard szakmai fejlődés blogja.

Kérdőjelezze meg saját meggyőződéseit!

Könnyen kerülhet olyan véleménybuborékokba, melyben csak a saját gondolatait megerősítő véleményekkel találkozik az ember, hiszen hasonló nézetekkel rendelkező emberekkel vesszük magunkat körbe. Ez a folyamat természetes, de a fejlődésre hasznos módszer, ha tudatosan kilép a véleménybuborékjaiból, és több oldalról megvizsgál egy-egy témát. Lehet, hogy továbbra sem fog más véleményekkel egyetérteni, de ez segíthet új szemszögek felfedezésében.

Vállaljon felelősséget!

Az érzelmeit mindenki maga kontrollálja, ezért ön tehet arról, hogyan viselkedik. Ha vállalja a felelősséget saját cselekedeteiért, sokkal alaposabban át fogja gondolni, mit tesz és miért.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.