Árt vagy használ a szauna?

Ellazít, kikapcsol és rengeteg egészségügyi előnye is van, mi az? Tíz ember közül talán csak egy gondolja azt, hogy erre a találós kérdésre a helyes válasz a szauna — olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 11. 06. 16:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szauna forró közege, az általa kiváltott izzadás ezeréves módszer a szív és az érrendszer karbantartására, a test és lélek felfrissítésére. Ám a szauna mégsem mindenki számára felel meg.

Mielőtt a szauna jótékony hatásairól szót ejtenénk, érdemes annyit megemlíteni, hogy a szauna fajtái között a felfűtés módja szerint tesznek különbséget. 

Létezik fatüzelésű, elektromos, infravörös és gőzszauna. 

A hagyományos finn szaunák általában száraz hőt használnak, amelynek hőmérséklete 70–100 Celsius-fok, relatív páratartalma általában tíz-húsz 20 százalék között van, míg a török típusú gőzszaunákban magasabb a páratartalom.

A Harvard Orvosi Egyetem egészségügyi magazinja szerint a finn szaunák száraz melege – amely akár 90 Celsius-fokot is elérhet – mélyreható hatással van a szervezetre. A bőr hőmérséklete perceken belül körülbelül 40 Celsius-fok fölé is emelkedhet – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Ekkora forróságban egy átlagember szervezete fél liter izzadságot ürít ki tízperces szaunázás során. 

A pulzusszám is legalább 30 százalékkal megugrik, így a szív percenként csaknem megkétszerezi a pumpált vér mennyiségét. Hasonló pozitív hatásokat vált ki a szív- és érrendszer egészére nézve, mint a testmozgás. A kutatók szerint az extra véráramlás túlnyomó része a bőr alatti ereket frissíti fel.

A szaunázás számos egészségügyi előnnyel járhat, például:

  • Csökkentheti az izomfájdalmat, javíthatja az ízületek mozgékonyságát és enyhítheti az ízületi gyulladás fájdalmát is.
  • Segíthet megfázás esetén a légutak megnyitásában, a váladék fellazításában is.
  • A keringés javulásának köszönhetően fokozódhat az ellazulás, javulhat a közérzet, csökkenhet a stressz.

A szaunahasználat azonban nem helyettesítheti a szív egészségének megőrzése érdekében végzett edzésprogramot, a rendszeres testmozgás előnyeit. A megelőzés legerősebb bástyája az egészséges életmód, ennek csak egyik része a szauna a rendszeres sport és az egészséges táplálkozás mellett.

Fotó: Pixabay

Amikor egyeztetni kell

  • A vérnyomásra mindenkinél máshogy hat a szauna, egyeseknél emelkedik, másoknál csökken. A vérnyomás-problémákkal és szívbetegséggel élők szaunázás előtt feltétlen konzultáljanak orvosukkal.
  • A megnövekedett hőmérséklet egyes embereknél szédülést és hányingert is okozhat. A kiszáradás veszélye is fokozottabb, erre legyen mindenki állapotának megfelelően tekintettel.
  • Kerülni kell a szaunázást annak, aki nemrég esett át sztrókon, TIA-n (tranziens iszkémiás attak) vagy szívinfarktuson, később pedig egyeztetni kell a kérdésről a kezelőorvossal.
  • Az aortabillentyű súlyos szűkületében, instabil angina pectorisban, szívritmuszavar és szívelégtelenség esetén is ellenjavallott a finnek találmánya.
  • Vérszegénységgel, alacsony vérnyomással, bőrbetegséggel (pl. ekcémával), bőrgyulladással, vesebetegséggel, vérzékenységgel, visszérbetegséggel, ízületi gyulladással vagy sérülés után néhány nappal, például bevérzéssel szintén nem ajánlott a szauna, akinek ilyen problémája van, orvossal való konzultáció nélkül ne használja ezt az eszközt.
  • Idős korban körültekintéssel szabad csak a forró kedvtelésnek hódolni, mert ilyenkor a szervezet hőkezelő képessége már nem a régi.
  • Cukorbetegségben, Parkinson-kórban és központi idegrendszeri betegségekben is megváltoznak az izzadási képességek.
  • Amennyiben bármilyen krónikus vagy akut egészségkárosodással élünk, kérdezzük meg kezelőorvosunkat, mielőtt magunkra csuknánk a szauna ajtaját.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció  (Fotó: Flickr)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.