Fogyókúra és alakformálás – út az álomalakhoz

A fogyókúra és az alakformálás két külön dolog. Vagy mégsem? Melyek a különbségek és hol van a közös halmaz?

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 11. 12. 11:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fogyókúra és alakformálás

Fogyókúra alatt talán sokan az időszakos diétát és rendszeres testmozgást értik. Mások szerint a fogyókúra egy „folyamat”, amely során kizárólag a táplálkozásunkon változtatunk a súlycsökkentés érdekében, a célsúly elérésekor pedig az étrendet átalakítjuk, megengedőbbé válunk magunkkal szemben. Az alakformálás ezzel szemben, ha testzsírszázalék szükségessé teszi, járhat súlycsökkenéssel is, de inkább azt jelenti, hogy az izomzatot a megfelelő pontokon erősítjük és növeljük a jobb megjelenés és összhatás eléréséért.

Hogy megértsük a különbséget, vegyük az én példámat

Amennyiben most fogyókúrába kezdenénk, le tudnánk adni pár felesleges kilót, amelytől karcsúbbnak tűnnénk: vékonyabb lenne a combunk és a felkarunk, illetve laposabb lenne a hasunk is. Ezzel azonban nem lennék formás, ha az izmaimat közben elhanyagolnám. Ha az alakformálásra helyezném a hangsúlyt, olyan mozgásformát választanék, amely intenzíven igénybe veszi az izmaimat. Jó példák erre a saját testsúlyos terheléssel járó sportok (pl.: TRX, jóga, pilates stb.) vagy a súlyzós edzés. Ezektől ugyanis nemcsak fogyhatunk, hanem egyúttal szép, tónusos formát is ölthetünk.

Megfelelő étrend nélkül egyik sem lehetséges

Rendszeres edzés mellett sem mindegy, hogy mit eszünk. Még ha veszítünk is súlyt, hátráltatjuk mind a fogyókúrát, mind az alakformálást, ha nem figyelünk az elfogyasztott ételek összetételére. A testen lévő felesleges zsír egy olyan extra réteg, amely a tónusos izmot akkor sem engedi láttatni, ha rendszeresen eddzük azokat. Függetlenül attól, hogy szeretnénk-e kilóktól megszabadulni, vagy az alakformáláshoz már jó alapunk van (és alacsony a testzsírszázalékunk), elengedhetetlen a minőségi alapanyagokból készült ételek fogyasztása, amely egyrészt energiát ad, hogy a mindennapi alapműködés mellett az extra fizikai terhelést is bírjuk, másrészt segít az esetleges „extra rétegtől” megszabadulni.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.