Ismerje meg az immunrendszer egyik legfontosabb elemét

A cink az egyik legfontosabb elem, ami biztosítja az immunrendszerünk működését. Milyen folyamatokban vesz részt? Kiknek kell fokozottan figyelnie a cinkbevitelre? Mi történik, ha cinkhiányosak vagyunk? – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 11. 10. 14:54
Beautiful young woman taking a pill while drinking a glass of water. Illness concept. Fotó: Krakenimages.com - stock.adobe.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cink minden élőlény számára nélkülözhetetlen nyomelem. Az idegrendszer, a reproduktív rendszer és az immunrendszer működése szempontjából különösen fontos a szervezet megfelelő cink ellátottsága, amelyet a táplálékkal történő bevitel, a felszívódás, az életkor és a szervezet állapota egyaránt befolyásol. Az emberi szervezetben összesen 2-4 gramm cink található, ugyanakkor a plazmában csak igen kicsi a koncentrációja, ebből eredően nyomelemnek nevezik.

A megfelelő cink bevitelt a kiegyensúlyozott étrend biztosítja, 

a vegetáriánus étrend rosszabb felszívódásra ad lehetőséget a húst tartalmazóhoz képest. A szervezet cinkigénye változó lehet, a növekedési időszakban, terhességben, különböző betegségek esetén a cinkigény magasabb.

Fotó: Pexels

Cink hatása az immunitásra

Az immunrendszer és a cink közötti kapcsolat összetett, mind a veleszületett, mind a szerzett immunitásunkra hatással van, annak finom szabályozásáért felelős – írja a Gyógyzóna.

A cink több mint 300 enzim működéséhez szükséges, 

amelyek másodlagosan is hatással vannak az immunrendszer működésére, emellett befolyásolja a sejtek örökletes genetikai információit közvetítő úgynevezett RNS-molekula stabilitását, valamint a sejtek fiziológiás halálát.

A cink segíti a sejteket

 

A cink fontos szerepet játszik a különböző sejtek szerkezeti integritásában és az általános sejtfunkciókban lényeges enzimek működésében, 

valamint a sejtek közötti jelátvitelt biztosító enzimek esetén. A cink közvetlen módon befolyásolja a fehérvérsejtek termelődését, érését és működését. Hiányában a sejtek szaporodása nem megy végbe, így a fokozott sejtszaporodást mutató szervrendszereink, mint az immunrendszer, a bőr, a reprodukciós rendszerünk működése károsodik.

A cinkhiány problémákhoz vezet

 

Csökkent cinkellátottság esetén romlik az immunrendszerünk tagjainak működése, 

a falósejtek aktivitása, hiányos a kórokozók elpusztítása. Mindezek következtében fertőzésekkel szembeni fogékonyság jelentkezik. Az immunitáshoz kötött funkcióinak tulajdonítható az is, hogy cinkhiány esetén gyakoribb a koraszülés és a vetélés.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Flickr

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.