Rekedtség: az omikron variáns első tünete is lehet

Az omikron variáns felbukkanása óta egyre többet tudunk az általa okozott tünetekről. Kutatók megállapítása szerint, ha rekedtséget tapasztalunk, akkor mindenképp érdemes gyanakodni és orvossal konzultálni. A részletekről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégészt, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdezte az Origó.

Forrás: Origo2022. 01. 12. 9:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enyhébb, náthaszerű tüneteket okoz.

November végén a WHO „aggodalomra okot adó” változatnak minősítette, ám azóta egyre több tény mutat arra, hogy ugyan gyorsabban terjed, de enyhébb lefolyású betegséget okoz, mint a korábbi koronavírus mutációk.

Úgy tűnik, hogy az omikron nem elsősorban a tüdőt támadja, hanem a felső légutakat, feltehetőleg ennek is köszönhető, hogy megfertőződés esetén kisebb a kórházi kezelés kockázata. Egy másik különbség, hogy míg a korábbi változatoknál sokan hosszú ideig jelentkező íz- és szaglásvesztést tapasztaltak, ez az omikron esetében nem jellemző.

Az omikron tünetei az eddig megismert adatok alapján jellemzően:

– fáradtság

– levertség

– izomfájdalom

– fejfájás

– torokfájás

– orrdugulás

– orrfolyás.

Az előző év végén felkerült egy újabb omikron tünet is a listára, ez pedig a rekedtség. Az érdessé váló hangszín a fertőzés első tünete is lehet, így már akkor is jelentkezhet, ha nincs egyéb panaszunk, nem érezzük betegnek magunkat.

Rekedtség: omikron tünet?

Az omikron tüneteit tehát könnyen összekeverhetjük egy átlagos megfázás tüneteivel. A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy ennek ellenére se bagatellizáljuk el a fertőzést, hiszen a koronavírus kiszámíthatatlan, még nem tudjuk, hogy kinél milyen súlyosabb tüneteket okozhat a későbbiekben, különösen az oltatlanok esetében.

A rekedtségnek számos egyéb kiváltó oka lehet

– magyarázza dr. Holpert Valéria. Jelentkezhet önmagában is, náthás tünetek nélkül, így ha a fertőzés elején semmi egyéb panaszunk nincs, még nem biztos, hogy az omikron okozza a rekedtséget. Kiválthatja például allergia, reflux, de a hang túlerőltetése, hangszalagcsomó, ciszta vagy akár daganatos elváltozás is állhat a háttérben. Jelen helyzetben azonban mindenképp gyanakodni kell az omikron fertőzésre is.

Az Egyesült Királyságban, ahol már jelenleg is magas a fertőzöttek száma, arra figyelmeztetnek, hogy a náthaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók 50 százaléka omikron-fertőzött lehet.

Mit tegyen, ha rekedtséget tapasztal?

Ha egyéb tünetek nélkül rekedtség jelentkezik, akkor érdemes első körben a hagyományos otthoni praktikákkal próbálkozni. Sok folyadékot fogyasztani, csendkúrával kímélni a hangszalagokat, lehet torokfertőtlenítő tablettát szopogatni. Ha a rekedtség ennek ellenére hosszabb időn – két-három héten – át megmarad, de egyéb tünet nem jelentkezik, akkor javasolt fül-orr-gégészhez fordulni. 

Amennyiben a rekedtséget követően rövid időn, néhány napon belül náthás tünetek is jelentkeznek, felmerül az omikron variánssal való megfertőződés gyanúja.

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a jelenlegi álláspont szerint, akut náthás tünetek esetén – abban az esetben is, ha nincs magas láz – vizsgálat előtt szükséges a negatív PCR-teszt. 

Negatív teszt hiányában, a fokozott inhalációval járó vizsgálatok (a gége endoscopos vizsgálata az) nem végezhetők.

Természetesen az elhúzódó panaszok (három-négy hetes) esetén már nincs ilyen kikötés.

Forrás: Fül-orr-gége Központ

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.