időjárás 16°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Súlyosan károsítja a környezetet a túl sok kutyapiszok

Forrás: Origo
2022.02.07. 14:27 2022.02.07. 14:55
Súlyosan károsítja a környezetet a túl sok kutyapiszok

A kutyák sétáik során évente átlagosan 11 kilogramm nitrogént és öt kilogramm foszfort hagynak hátra hektáronként – állapította meg egy új kutatás.

Az elemzés szerint törvénybe ütköző szintet ér el az ösvények mentén a talaj nitrogénnel és foszforral való túltrágyázottsága.

A tudósok a Belgiumban, Gent környékén lévő négy természetvédelmi területen 18 hónap alatt megforduló kutyák számát vették alapul. Véleményük szerint hasonló a helyzet az összesen mintegy 87 millió kutyának otthont adó Európa többi részén is – írja a The Guardian.

A kutyák sétáik során évente átlagosan 11 kilogramm nitrogént és öt kilogramm foszfort hagynak hátra hektáronként. Ez hasonló mértékű szennyezés, mint amelyet a mezőgazdaságból, iparból és közlekedésből származik: ezekhez hektáronként 5–25 kilogramm nitrogén köthető.

A kutyák melléktermékeinek hatása tehát jelentős.

A négylábúakat sétáltató gazdák azt hiszik, a kutyakaki nem okoz semmilyen kárt a környezetnek – olvasható az Origó cikkében.

De a legtöbb ökoszisztémában alacsony az ásványi anyagok mértéke, a túltrágyázás pedig csökkenti a biodiverzitást azáltal, hogy hatására egyes növények, például a csalán vagy a medvetalp elburjánzanak és elnyomnak más növényeket, valamint olyan állatokat, melyek léte ezen növényektől függ.

Nagyon meglepődtünk azon, hogy milyen magas lehet a kutyáktól származó ásványi anyag. A mezőgazdaságból, iparból és közlekedésből származó légköri nitrogén jogosan nagy figyelmet kap, miközben ebből a szempontból a kutyák okozta problémával nem foglalkoznak – mondta Pieter De Frenne, a Genti Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.