Csökkenti a fájdalmat a terápiás kutyák jelenléte

Egy új kutatás szerint azok a sürgősségi betegek, akik legalább 10 percet töltöttek egy terápiás kutyával, kevesebb fájdalomról számoltak be a későbbi vizsgálatok során – írja a Hirado.hu.

Forrás: Hirado.hu2022. 03. 11. 15:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 2022-es tanulmány szerint a terápiás kutyák enyhíteni tudják a sürgősségi osztályon lábadozó betegek szenvedését.

A kutatók megállapították, hogy már egészen kevés, állattal eltöltött idő is pozitív hatással lehet az emberekre, mivel csökkenti a fájdalmat, a szorongást és a depressziót – derül ki a PLOS One című folyóiratban szerdán közzétett tanulmányból.

A felmérésben több mint 200 sürgősségi beteg adatait gyűjtötték össze a kanadai Saskatchewanban található The Royal University Hospital sürgősségi osztályán, amelyet a tanulmány szerint „a régóta működő terápiás kutyaprogramja” miatt választottak erre a célra.

A kutatás során a betegeket – akik várakoztak az osztályon – megkérték, hogy rangsorolják fájdalmukat 1-től 10-es skálán. Ezután a betegeket két csoportra osztották: a kontrollcsoportra, amelyet nem fogadtak terápiás kutyák, és a kezelt csoportra, amely 10 percet tölthetett az ebekkel.

Az a csoport, amelyben a betegek kutyákkal találkozhattak, lényegesen kevesebb fájdalomról számolt be a felmérés után.

„A sürgősségi osztályokon történő terápiás, kutyákkal való együttlét hatásairól alkotott jelenlegi ismereteink meglehetősen korlátozottak. Ezért különösen fontos, hogy ezen a területen további kutatásokat végezzünk” – nyilatkozta az egyik kutató.

Colleen Dell a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy egyes kutatások szerint a háziállatok különböző módokon fontos részét képezik egészségünknek.

Motiválnak, felébresztenek minket, és adott esetben a fájdalomszintünket is csökkenthetik

Dell hozzátette: reméli a tanulmány eredményei arra ösztönzik az embereket, hogy ne azt kérdezgessék, hogy a terápiás kutyák hasznosak-e, hanem inkább azt, hogy hogyan lehetne őket jobban beépíteni az egészségügyi rendszerünkbe.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.