Kiderült, miért nem szabad átlátszó üvegbe tenni a fehérborokat

Nem véletlenül alakult ki az a hagyomány, hogy a borokat zöld palackban tárolják – olvasható a Vg.hu cikkében.

Forrás: VG.HU2022. 07. 20. 18:54
null
Csopak, 2020. július 21. Olaszrizling egy pincészet teraszán a Veszprém megyei Csopakon 2020. július 21-én. Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi Csopak, vagy Csopaki név alatt termelt borok felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) nyilvántartásába. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években egyre több fehérbor kapható átlátszó üvegben, ami ugyan az eladásoknak jót tesz, ám a palackba zárt ital minőségét rontja – írja a The Economist.

A lap ismerteti Silvia Carlin, Fulvio Mattivi és az észak-olaszországi Edmund Mach alapítványnál dolgozó kollégáik kutatását, vagyis nem légből kapott állításról van szó. 

Ezt bizonyítja az is, hogy a franciák külön kifejezést – gout de lumiere – használnak a fénycsapás leírására. Ez a jelenség azt a fény hatására kialakuló vegyi reakciót írja le, amelynek következtében a bor forraltkáposzta-, vizeskutya- vagy épp Marmite-szagot áraszt.

A vörösborokra ugyan nem terjedt ki ez a kutatás, ám azok tanninjai és színezőanyagai a közhiedelem szerint védelmet nyújtanak a jelenséggel szemben.

A kutatók húszféle fehérborból vizsgáltak meg kilenc-kilenc üveget, a hatás ugyanis nem egyenletes, fajtánként változó. A kísérletben a borok egyik harmadát átlátszó üvegben tárolták, kitéve a fénynek, harmadukat a hagyományos, zöld színű palackban, az utolsó harmad ugyan átlátszó üvegben volt, ám kartondobozban, ahol nem érte fény – írja a Vg.hu.

Hatvan nappal később megvizsgálták a borokat, méghozzá nem csupán egyéni, szubjektív módszerek segítségével, hanem gázkromatográffal is.

Az eredmények szerint a desszertborok erős aromái képesek ellenállni a fény hatására bekövetkező romlásnak, ám minél könnyedebb egy bor, ez a hatás annál kevésbé áll fenn. 

A legfényérzékenyebbnek a chardonnay és a pinot gris bizonyult.

Erre a két típusra összpontosítva a kutatók a szagokért és illatokért felelő molekulákat is képesek voltak beazonosítani. Az egyik ezek közül az almára, birsalmára vagy virágokra emlékeztető illatokat produkáló beta-damaszkon, amelynek szintje az átlátszó palackban már egy hét alatt 65 százalékot csökkent, miközben zöld palackban ötven nap után is csak 40 százalékos visszaesés volt tapasztalható.

A rózsás, gyümölcsös vagy citrusos aromákat eregető geraniol szintje 30–45 százalékkal csökkent az átlátszó üvegekben három hét alatt, a színezettekben ötven nappal később is csak 25 százalékos volt a csökkenés.

A rossz szagok azonban nem a jó illatokat biztosító anyagok miatt születnek, hanem azért, mert fény hatására egyre több keletkezik például a halra vagy avas olajra emlékeztető kipárolgású 4-heptén-1-ol nevű anyagból. 

Ez az átlátszó üvegben tárolt chardonnay-ban megduplázódott, az egyik pinot grisben megtriplázódott, miközben a zöld palackban csak 10-20 százalékot nőtt a mennyisége.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Olaszrizling egy pincészet teraszán a Veszprém megyei Csopakon 2020. július 21-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.