Behozható a lemaradás, ha időben lépünk

Fontos, hogy már az iskolakezdést megelőző években is figyeljünk az intő jelekre és segítséget kérjünk – hívta fel a figyelmet Kereki Judit. A Gyermekút projekt szakmai vezetője szerint ugyanakkor nem kell megijednünk attól, ha gyermekünknek valamilyen fejlesztést javasolnak a kisgyermeknevelők, pedagógusok.

2022. 10. 13. 17:46
null
Új, kétcsoportos önkormányzati bölcsőde épült Katonatelepen. A Platán utcában, a meglévő óvoda épülete mellett a helyi adottságok és lehetőségek figyelembevételével valósult meg a beruházás bruttó 443 millió forint pályázati forrásból. Megtartották a Fürtöcske Bölcsőde sajtónyilvános bejárását, melyen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, dr. Fekete Gábor, Katonatelep önkormányzati képviselője és a kivitelező képviselői. 20220919 Kecskemét Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe Fotó: Bús Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szülők sokszor bolyonganak az ellátórendszerben, nem tudják, hogy pontosan kit kérdezzenek meg, hová forduljanak, ha a gyermekük fejlődésénél valamilyen gyanús jelet tapasztalnak. Különösen a 0–3 éves korosztály esetében nagy a bizonytalanság, miközben ez az életkor kiemelten jelentős a későbbi fejlődésre nézve. Sokszor internetről tájékozódnak, vagy a játszótéri ismerősöktől szerzik be az információkat 

– fogalmazott Kereki Judit, a Családbarát Magyarország Központ Gyermekút projekt szakmai vezetője. A 2017-ben indult szervezet az eltérő, megkésett fejlődésű gyermekeket és családjaikat segíti, hogy az érintettek hatékonyabb, a szükségleteikhez jobban igazodó, magasabb színvonalú ellátást kapjanak. – Mivel a szülők nem tanulják a szülőséget, jellemzően tanácstalanok és aggódnak, jól fejlődik-e a gyermekük, mire érdemes figyelniük, mi a teendőjük, ha azt gyanítják, másképp fejlődik, viselkedik a gyermekük, mint más szülők gyermekei – emelte ki a szakember. Azzal folytatta: 

Amennyiben valamilyen napközbeni ellátásba kerül el a gyermek, így bölcsődébe, vagy hároméves kortól óvodába, ott nagy eséllyel ismerik fel problémáit, hiszen a kisgyermeknevelők, óvodapedagógusok folyamatosan nyomon követik a fejlődését, és jelzik a szülőnek, ha gondot látnak, beleegyezésükkel pedig tovább irányítják a gyermeket a pedagógiai szakszolgálathoz, ahol egy úgynevezett komplex diagnosztikus csapat vizsgálja a gyermeket: gyógypedagógus, pszichológus, mozgásterapeuta orvosi részvétellel.

– Már 3–5 éves korban vannak olyan logopédiai szűrések, amelyek jelzik, ha egy gyermeknél teendők vannak. Ne ijedjünk meg, ha azt tanácsolja a szakember, hogy logopédus foglalkozzon a gyerekkel. Hiszen minél hamarabb kezdenek foglalkozni vele, annál jobb eredményt lehet elérni, annál nagyobb eséllyel tud majd az iskolában jól teljesíteni – mutatott rá a szakember. Az iskolába lépés viszont vízválasztó, mert nagyon sok szülő ekkor szembesülhet először azzal, hogy a gyermekénél fennállhat valami probléma. 

 Amikor iskolába lépnek a gyerekek, a fejlesztő- vagy gyógypedagógusok szűréseket végeznek, megnézik, hogy felismerhető-e a gyermekeknél valamilyen fejlődésbeli probléma, például nagy- vagy finommozgásbeli eltérés, a figyelem hiánya, zavara, nehézsége vagy más részképesség-probléma, amelyek diszlexia-veszélyeztetettségre, diszlexiára utalhatnak, és felmérik azoknak a funkcióknak, illetve részképességeknek a fejlettségét is, amelyek az írás, olvasás tanulásához feltétlenül szükségesek 

– hívta fel a figyelmet Kereki Judit. Kiemelte: mindez azért nagyon fontos, mert ha az írás és olvasás elsajátításához feltétlenül szükséges részképességekben hiányok, elmaradások vannak, és a problémával nem foglalkoznak időben, akkor az később egyre súlyosabbá válik: akár sajátos nevelési igényt is megállapíthatnak a szakemberek. Ám ha időben felismerik a fejlődési eltéréseket, és a gyermek megkapja a szükséges segítséget, a nehéz­ségek megoldhatók, enyhíthetők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.