Varga Judit megint fején találta a szöget

„Mindnyájan kikapcsolhatóvá válunk” – írta Facebook-oldalán az igazságügyi miniszter.

2021. 01. 18. 12:07
null
Forrás: FACEBOOK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a Twitter, a Facebook és az Instagram is letiltotta Donald Trump még hivatalban lévő elnök személyes fiókját, Varga Judit a következőket írta a Facebook-oldalán: „Mindnyájan kikapcsolhatóvá válunk.”

A miniszter asszony ismét fején találta a szöget.

Ugyanis Trumpnak, a világ még mindig vezető hatalma elnökének a „lekapcsolása” azt üzeni, hogy a techóriások már nagyobbnak érzik magukat, mint a legnagyobb nemzetállamok. És következmények nélkül elszánhatják magukat egy ilyen lépésre, ami jól láthatóan megrendítette a világ közvéleményét. Mindenki érzi, hogy egy új, vészjósló korszak hajnala ez.

Egy olyan korszaké, amelyben már nem pusztán „a nagy testvér figyel téged”, hanem „a nagy testvér kikapcsol téged”.

Vagyis semmivé és senkivé tesz.

Persze nem véletlen a Big Tech vállalatok – Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft – önbizalma: ezeknek a cégeknek olyan gigantikus jövedelmük van, amellyel már számos fejlett nyugati nemzetállam fölé emelkedtek, így például a Microsoft és az Apple együttes értéke magasabb, mint a német DAX-indexben szereplő összes cégé (!). Vagyis sajátos ipari-szolgáltatói állammá, sőt ami rosszabb: birodalommá váltak. Forrásaik pedig évről évre exponenciálisan növekednek.

Ám sokáig úgy tűnt, hogy idáig, a politikai ellenfelek kikapcsolásáig nem jutnak el. Annál is inkább, mert a techkorszak hajnalán, a kilencvenes években az Amerikai Egyesült Államok a tisztességes kommunikációról szóló, 1996-os törvényének, a Communications Decency Actnek a 230-as paragrafusa mentesítette az internetszolgáltatókat a harmadik felektől származó információk valóságtartalmával kapcsolatos felelősség alól. Vagyis ez a ma is érvényben lévő törvény a techcégeket egyfajta internetes „közműveknek”, technikai szolgáltató egységeknek minősítette, amelyeknek egyetlen feladatuk a világhálózatok által az információáramlás szerkezeti feltételeinek, kereteinek megteremtése – a szólás- és véleménynyilvánítási szabadságjogokat pedig nem sérthették meg.

A techvállalatok az évek során azonban óriási, globális világhálózattá alakultak, körbefonják a Földet, s kezükbe került a Big Data, vagyis immáron több milliárd emberről rendelkeznek adatokkal és információkkal. Hatalomra tettek szert, amellyel nem élnek, hanem visszaélnek. Kiléptek a „közmű” szerepből, és elkezdték vizsgálni a bejegyzéseket, beszélgetéseket, soha senkitől meg nem kapott jogokat vindikáltak maguknak azzal, hogy a szólás- és véleménynyilvánítási szabadságjogokba beletaposva bejegyzéseket, Facebook- és más oldalakat figyelnek meg és cenzúráznak, vagy törölnek. (Lásd Magyarországról többek között Varga Judit, Kovács Zoltán államtitkár, a kormányoldal, Szentesi Zöldi László újságíró, Nagy Ervin elemző vagy a Vasárnap.hu eseteit, hogy csak néhányat említsek, s a kör láthatóan bővül tovább.)

Hátborzongató volt az is – talán már el is felejtettük, érdemes rá emlékeztetni –, hogy a Facebook lehallgatta, majd külsős cégekkel lejegyeztette a hangalapú Messenger-beszélgetéseket. A Messenger-applikációt mintegy 1,3 milliárdan használják a világon, tehát gyakorlatilag egy emberiség-lehallgató és -megfigyelő rendszer jött létre, persze nem csak az Facebooknál, hanem a többi techóriásnál is. És arra is érdemes emlékeznünk, hogy a lehallgatás tényét Zuckerberg úr a kongresszusi meghallgatásán látványos tagadta, ám 2019. augusztus közepén kénytelen volt beismerni, hogy a hír igaz. Az összeesküvés-elméletről pedig már megint kiderült, hogy az nem elmélet, hanem gyakorlat…

Ekkor már egyértelművé vált, hogy a nagy techcégek immáron nem szolgáltatnak, hanem kiszolgáltatottá tesznek bennünket.

Ez önmagában is fenyegető a világra nézve, ám jól vette észre Varga Judit, hogy Donald Trump kikapcsolása még ehhez képest is más minőség, szimbolikus jelentőségű lépés: „Eddig csak a vélemény- és szólásszabadságot korlátozták a globális techcégek, de az Amerikában látható ideológiai hadjárat bizonyítja, hogy az emberek akár ki is kapcsolhatók az online térből.”

Én azt tenném ehhez hozzá: a techóriások legnagyobb bűne, hogy ideológiai alapú politizálásba kezdtek, méghozzá a globalista liberális fősodor világnézetét tették magukévá. Nem véletlenül: jól láthatóan egyetlen erővel, a globális pénzügyi elittel, a Soros György mögött is állókkal, a mély állammal nekik is ki kellett egyezniük, mert egyedül ők azok, akik a techcégeknél is erősebbek. A globális elitnek pedig az az érdeke, hogy az útjukban álló politikusokat kikészítsék és elsöpörjék az útból. Trump „kikapcsolása” ezért fontos nekik, s a techcégek – természetesen a fősodratú nemzetközi médiával karöltve – láthatóan végrehajtják az akaratukat.

Mindez pedig éppen azért életveszélyes, mert a techóriások olyan, soha nem látott világtechnológiát tartanak a kezükben és irányítanak, amellyel tönkre tehetik a politikai ellenfeleiket, és ezzel megsemmisíthetik a demokráciát is.

Ugyanis az ellenfél, pontosabban ellenség „kikapcsolása” a demokrácia végét és egy új, elviselhetetlen korszak kezdetét jelenti.

Itt tartunk most. Jó reggelt, világ!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.