időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Tovább tüntetnek a gazdák Pest megyében

MTI
2004.02.24. 09:07

Budapest környékén kedd reggel hat helyen sorakoztak fel a gazdák, hogy folytassák a több mint egy hete tartó tüntetést.

A legtöbben a 30-as úton, Gödöllő közelében gyűltek össze, hozzávetőleg 50 géppel, hogy lassítsák a forgalmat, közülük néhány gazda Szabolcs és Heves megyéből érkezett.

A tüntetés egyik szervezője, Karsai Ferenc hatvani gazda az MTI-nek elmondta: elsősorban nem is pénzt követelnek a kormánytól, hanem azt szeretnék elérni, hogy „álljon végre a sarkára, s lépjen fel a hazai termelők esélyeit rontó külföldi beszállítókkal szemben. Konkrét példák igazolják, hogy állateledelként fityingekért behozott nyersanyagot húsáruba keverve hoznak forgalomba élelmiszerként”.

Pécel közelében reggel kilenc órakor 20 traktor, személyautó alkotta a tüntetők csoportját. Közöttük Török Mihály gazdálkodó, aki az agrárválság megoldásaként az MTI-nek elmondta: álláspontja szerint az EU-s támogatásokat a bankoknak meg kellene hitelezniük a gazdák részére, hogy a tavalyi aszálykár megpróbáltatásait ki tudják heverni, megvásárolhassák a tavaszi vetéshez a magot, s talpon tudjanak maradni.

A 4-es úton a többi között Hajdú-Bihar megyéből érkezett hozzávetőleg 40 erőgép, autó állt fel, némelyikük zászlókkal feldíszítve, hogy folytassák a demonstrációt. Közülük Tóth István arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a hangulat bizakodó, remélhetőleg közel a megegyezés a kormány és a gazdák között. Hozzátette: a gazdatársadalom szolidáris, addig nem hagynak fel a tüntetéssel, amíg minden ágazat gondja meg nem oldódik.

Az 5-ös és az 51-es úton, valamint Kiskunlacháza közelében is 40-40 géppel, gépkocsival álltak fel a tüntetők reggel kilenc óra körül.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.