időjárás 13°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Kizárnák a briteket az uniós folyamatból

NT
2012.11.19. 14:06

Az EU tanulmányozza annak lehetőségét, miként lehetne a kiadások emelésének vétójával fenyegetőző Nagy-Britannia nélkül megalkotni az unió következő költségvetését.

A londoni gazdasági napilap értesülése szerint az Európai Unió brüsszeli illetékesei és a tagállamok uniós diplomatái már vizsgálják a Nagy-Britannia nélkül, 26 tagország bevonásával megalkotandó hétéves új költségvetési keret jogi és pénzügyi kivitelezhetőségét.

David Cameron az utóbbi hetekben többször is kijelentette, hogy kész megvétózni minden olyan javaslatot, amely az uniós átlaginflációt meghaladó mértékben növelné a kiadásokat a 2014-ben kezdődő EU-költségvetési időszakban.


Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke múlt kedden délután jelentette be, hogy nem lesz további egyeztetés a tanács és az EP képviselői között az unió 2013-as költségvetéséről. Ismert, az Európai Parlament képviselői nem vettek részt a kedd estére kitűzött egyeztetésen a tanács képviselőivel, mert a tagállamok között nem született konszenzus az idei büdzsé mintegy 9 milliárd eurós kiegészítéséről, ami szintén az egyeztetés témája lett volna.

Az elképzelés sem stimmelt

Arra, hogy a konszenzus a költségvetéssel kapcsolatban egyelőre kilátástalan, Alain Lamassoure francia EP-képviselő is utalt korábban: az egyeztetés már az idei büdzsé módosításáról szóló szakaszában megrekedt, így a jövő évihez el sem jutottak Brüsszelben. A politikus szerint az Európai Bizottságnak most új javaslattal kell előállnia, hogy a tárgyalások folytatódhassanak.

Túlköltekezés, tüntetés

Angela Merkel német kancellár hiába tett villámlátogatást Londonban, nem módosítottak álláspontjukon a britek: helytelen lenne az EU-költségvetés emelése olyan időszakban, amikor az uniós tagállamoknak nehéz döntéseket kell hozniuk saját költségvetésük kiegyensúlyozására. A találkozás után Cameron nyilatkozatot is tett, amelyben nyomatékosította a már többször ismertetett véleményét az egész üggyel kapcsolatban. A túlköltekezést már amiatt is nehezményezi London, hogy saját országán belül épp húzni kényszerül a nadrágszíjon, ami miatt tüntetések is vannak.


Az Európai Parlament költségvetési bizottsága még október 11-én fogadta el a 2014–20-as időszak pénzügyi kerettervéről szóló időközi jelentését, amely a kohéziós és az agrárkiadások szinten tartását támogatja. A döntésről beszámoló Surján László kereszténydemokrata EP-képviselő magyar szempontból rendkívül fontosnak nevezte, hogy a jelentés értelmében az említett kiadásokat legalább a 2007–13-as keretterv szintjein kell tartani 2014 után is.

Pozsonyban rábólintottak

Az Európai Bizottság a kohéziós támogatások jelentősebb lefaragásával nem számoló költségvetés-tervezetét támogató nyilatkozatot a felzárkóztatási politika folytatásában érdekelt, 15 uniós tagországot tömörítő, A Kohézió Barátai elnevezésű csoport miniszterelnöki szintű találkozóján ratifikálták Pozsonyban.


Mint ismert, a G20 csoport pénzügyminiszterei már fel is felszólították az Európai Uniót, hogy késlekedés nélkül hajtsa végre átfogó válságellenes tervét, az Egyesült Államokat pedig arra, hogy oldja meg költségvetési problémáját, mert a bizonytalanságok az egész világ gazdaságát fenyegetik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.