időjárás -1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

A magyar gazdaságnak még jót is tehet az amerikai „krach”

NT
2013.10.02. 17:00

Nem lesz lényeges kihatással a magyar gazdaságra, hogy nem született megállapodás az áthidaló költségvetést biztosító jogszabályról Washingtonban.

Nem sikerült megállapodni az amerikai kongresszusban az áthidaló költségvetést biztosító jogszabályról hétfőn, így a Fehér Ház elrendelte, hogy az érintett kormányzati intézmények az új pénzügyi év kezdetétől, vagyis közép-európai idő szerint kedd reggel hat óra egy perctől függesszék fel tevékenységüket.

A megoldatlan költségvetési vita által okozott krízist tovább mélyítheti, ha október közepéig nem sikerül megállapodni a 16,7 ezer milliárd dolláros adósságplafon felemeléséről. Előzetes számítások szerint ugyanis a szövetségi kormányzat október 17-étől újabb hitel felvétele nélkül képtelen lesz finanszírozni kiadásait.

Előfordult már hasonló részleges leállás az Amerikai Egyesült Államokban, akkor csak mérsékelten negatív hatása volt az ottani gazdasági növekedésre – mondta Balatoni András, az ING vezető elemzője. Az amerikai gazdaság közvetett hatással van a magyarra, ezért a mostani részleges kormányzati zárolás nem érinti közvetlenül, amennyiben a megállapodás nem késik nagyon sokáig – fogalmazott az elemző.

Balatoni kitért arra is: mivel a megegyezés csúszásának valamennyi negatív hatása van az amerikai gazdaságra, arra lehet számítani, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed tovább tartja fenn a monetáris lazítást. Ez rövid távon kedvezően is hathat a mi gazdaságunkra, mert a globális pénzbőség a magyarországi eszközök árainak emelkedését, a kamatok csökkenését eredményezheti – hívta fel a figyelmet a szakember.

Hozzátette ugyanakkor azt is: ha hosszabb távon nem születne megállapodás, és komoly fennakadás lenne az amerikai államigazgatásban, illetve a gazdaságban, akkor a lassulás elérhet olyan kritikus szintet, amely a hazai reálgazdasági folyamatokat is érdemben befolyásolhatja.

A piaci szereplők többsége megegyezésre számít, ezért egyelőre nincs a piacokon erősen negatív hangulat, illetve eladási hullám – közölte Horváth Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője. A szakember szerint a következő nyolc-tíz napban nem kell nagy mozgásokra számítani, bár a „lecsorgás” folyamatos lesz. Jelentős fordulat az október 17-e előtti héten kezdődhet, ha nem lesz megegyezés, hangsúlyozta.

Ha nem sikerülne megállapodni, akkor nemcsak technikai, hanem valódi értelemben államcsőd lenne az Amerikai Egyesült Államokban: nem tudnának kibocsátani új kötvényeket, diszkontkincstárjegyeket, és a meglévők kifizetése is kérdésessé válna – mondta az elemző. Emlékeztetett arra is: az amerikai piacok esése általában átgyűrűzik Európára, illetve Magyarországra. A kedvezőtlen amerikai forgatókönyv a hazai állampapírpiacon is hozamemelkedést okozna.

Barack Obama amerikai elnök a szövetségi kormányzás részleges leállása miatt lerövidíti a küszöbön álló ázsiai körútját, és elhalasztja malajziai és Fülöp-szigeteki látogatását – közölte szerdán a Fehér Ház.

 

Caitlin Hayden, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője szerint a kormányzati leállás körülményei közepette „logisztikailag lehetetlen lett volna” felkeresni az elnöki körút utolsó két állomását.

A dollár leértékelődése miatt komoly megingások lehetnének a dollár-forint, illetve az euró-forint árfolyamban, gyengülne a forint, ami a magyar államadósság szempontjából is kedvezőtlen. Emellett a hazai tőzsde sem tudja magát kivonni a nemzetközi részvénypiacok esése alól – tette hozzá Horváth Ákos.

Elég súlyos a helyzet, ez az egyik legkomolyabb politikai szembenállás az amerikai történelemben. Hogy ez romba döntheti-e a gazdaságunkat? Ha nem tart túl sokáig, akkor nem. Ha viszont egy-két hónapig elhúzódik, az súlyosan visszavetheti a teljesítményt. Ne felejtsük el, hogy a szövetségi kormány a GDP 21 százalékát adja. Mindemellett ez az egész csökkenti a bizalmat az iránt, hogy az amerikai politikai rendszer képes kezelni a gazdasági problémákat” – mondta egy elemző.

Az amerikai gazdaságnak azonban még a kormányzati intézmények leállásánál is nagyobb kárt okozhat, ha a pártok október 17-éig nem tudnak megegyezni az adósságplafon emeléséről. Ebben az esetben ugyanis a pénzügy-minisztérium képtelen lesz átutalni a nyugdíjakat, fizetés nélkül maradnak a katonák, és az Egyesült Államok képtelen lesz visszafizetni adósságait.

Súlyos károkat okozó, a nemzetbiztonságot is veszélyeztető működési nehézségekről számolt be szerdán az Egyesült Államok hírszerzésének igazgatója és szárazföldi hadseregének vezérkari főnöke az amerikai szövetségi kormányzati intézmények részleges leállása miatt.

James Clapper, a hírszerzés vezetője a BBC jelentése szerint arra figyelmeztetett, hogy ezek a nehézségek súlyosan veszélyeztetik az Egyesült Államok védelmének biztosítását. Ray Odierno tábornok arra panaszkodott, hogy a pénzhiány komolyan akadályozza a hadsereg normális működését.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.