Megvédi a kormány a pálinkafőzést

Mintha a magyar hagyományokat próbálnák megtörni – reagált a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

HBI
2014. 04. 11. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság arra hivatkozva indított kötelezettségszegési eljárást, hogy az uniós jog a pálinka esetében az általános jövedékiadó-kulcs mellett legfeljebb egy másik adókulcs alkalmazását teszi lehetővé, és az nem lehet kisebb, mint az általános adókulcs fele.

A magyar kultúrkör része a pálinkafőzés, aminek évszázados hagyománya van – mondta a döntésről Bitay Márton. Az államtitkár furcsának, felháborítónak nevezte, hogy az Európai Unió az akác után a magyar pálinkának „próbál nekimenni”. Mintha a magyar hagyományokat próbálnák megtörni – tette hozzá. Kijelentette: a magyar kormány minden lehetőséget meg fog ragadni annak érdekében, hogy megvédje a pálinkafőzés lehetőségét. A földtörvényre utalva az államtitkár úgy fogalmazott: csavaros eszű törvényeket már eddig is alkottunk párat, és a pálinkafőzéssel kapcsolatban is „megvannak a jogi kiskapuk” – idézte a Híradó.hu Bitay Mártont.

A kormány elkötelezett a házi pálinkafőzés megtartása mellett és azt szeretné, ha a magyar kulturális örökség részét képező hagyomány tovább élne Magyarországon – reagált még csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium az Európai Unió bíróságának ítéletére. Az NGM kiemelte: a döntést követően a kormány megkezdi a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal és mindent elkövet azért, hogy a pálinkafőzés hagyományai „az Európai Unió engedte kereteken belül” tovább élhessenek Magyarországon.

A minisztérium felidézi, hogy Brüsszel 2011-ben indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, „mert az Orbán-kormány részben a hagyományaink megőrzése érdekében eltörölte a bérfőzési szeszadót a házi pálinkafőzésnél”. Az intézkedéssel Magyarország nem kíván többet, mint ami megillet több uniós tagállamot, így például Ausztriát, Németországot, Szlovéniát, Portugáliát is – hangsúlyozza az NGM.

A helyi gazdák 2010 óta szabadon dönthetnek a saját kertjükben termett gyümölcsük felhasználásáról. Vidéken a pálinkafőzés egyik legfontosabb funkciója az értékmentés volt: hogy ne vesszen kárba a gyümölcs, lekvárt vagy pálinkát főztek abból, amit frissen nem tudtak elfogyasztani, felhasználni.

„A brüsszeli bürokraták újabb felháborító provokációja az Európai Bíróság ítélete, amelyben Magyarország pálinkaügyekben elfoglalt álláspontját bírálják” – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön. Fazekas kiemelte: a magyar pálinka hungarikum, és a kormány megtalálja a jogi megoldást, hogy megvédje a pálinkafőzés értékes hagyományát és a magyar pálinka továbbra is szabadon főzhető legyen.

Nem ez az első eset, amikor az unió bele akar szólni abba, hogy Magyarországon „milyen fák nőnek, vagy milyen nemzeti italra vagyunk mi büszkék” – mondta a miniszter, aki felháborítónak tartja és visszautasítja, hogy az unió „olyan jogokat formáljon magának, amelyeknek nincsen alapjuk”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.