A fontnak is búcsút inthetnek a skótok az elszakadással?

Egymásnak gyökeresen ellentmondó számításokat tett közzé szerdán a skót és a brit kormány.

MD
2014. 05. 28. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A skót kormány által Edinburghban ismertetett tanulmány – amely a független Skócia gazdasági és költségvetési kilátásait vázolja fel – arra a következtetésre jut, hogy ha Skócia elszakad Nagy-Britanniától, az a 2029–2030-as pénzügyi évre 5 milliárd font nettó GDP-pluszt eredményezhet, vagyis az ötmilliós lakosságot figyelembe véve fejenként átlagosan ezer font (375 ezer forint) többlet lenne várható a skót hazai össztermékben.

A szinte ezzel egy időben Londonban közzétett brit kormányjelentés viszont úgy számol, hogy ha Skócia a brit unió tagja marad, annak „osztaléka” fejenként 1400 font (több mint félmillió forint) lenne.

Alex Salmond skót miniszterelnök, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője két éve hirdette meg hivatalosan, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről. A referendumot a skót kormány szeptember 18-ára írta ki. A népszavazáson egyetlen kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e.

Salmond a függetlenség anyagi előnyeiről készített tanulmány szerdai közzététele után a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: Skócia „a világ egyik leggazdagabb országa”, de szüksége van a függetlenségre annak érdekében, hogy gazdasági lehetőségeit teljes mértékben ki tudja használni.

Danny Alexander brit pénzügyminiszter-helyettes – aki egyébként maga is skót – mindazonáltal „hamis bónuszígérettel” vádolta a skót kormányt. Alexander kijelentette: Salmond és kormánya „kétségbeesett erőfeszítésekkel” igyekszik elterelni a figyelmet arról a tényről, hogy függetlenné válása esetén Skócia nem férne hozzá ugyanazokhoz az anyagi erőforrásokhoz, mint Nagy-Britannia tagjaként.

A várható pénzügyi következmények megítélését mindazonáltal nehezíti az a vita is, amely arról szól, hogy elszakadása esetén Skócia egyáltalán megtarthatná-e a fontot fizetőeszközéül. A brit kormány az utóbbi hetekben több egyértelmű nyilatkozatban kizárta ennek lehetőségét. George Osborne brit pénzügyminiszter nemrégiben úgy fogalmazott, hogy a brit font „nem CD-kollekció, amelyen szakítás után osztozkodni lehet”.

A kérdés horderejét illusztrálta, hogy néhány hete a Bank of England belpolitikai kérdésekben egyébként semlegességre kötelezett kormányzója is megszólalt az ügyben, a függetlenség pénzügyi következményeinek óvatos megfontolására intve Skóciát.

A kanadai Mark Carney, aki tavaly nyár óta áll a brit jegybank élén, egy edinburghi üzleti rendezvényen felszólalva hangsúlyozta, hogy ha Skócia függetlenné válik, de meg akarja tartani a fontot, akkor – okulva az euróövezeti problémákból is – e fontunió fenntarthatóságához és sikerességéhez szükség lenne a frissen elnyert skót szuverenitás bizonyos mértékű feladására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.