A legfontosabb cél a munkahelyteremtés

Az első, ősszel várható uniós vidékfejlesztési pályázat a fiatal gazdák indulását segítheti majd.

Dénes Zoltán
2014. 06. 21. 3:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepte, hogy a Miniszterelnökséghez került a vidékfejlesztés területe?
– Olyan szempontból nem, hogy a kormány kommunikációja egyértelmű volt. Ebből pedig már korábban is kiderült, hogy a mostani uniós költségvetési ciklusban minden programot és ezzel kapcsolatos pályázatot átláthatóbb rendszerben szeretne működtetni. Ebbe a koncepcióba pedig a vidékfejlesztés is beletartozik. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy vidéken nemcsak a vidékfejlesztési, hanem a terület- és gazdaságfejlesztési programok hatásait is érezhetik a polgárok. Ezek összehangolása pedig jelentősen javíthat a forrásfelhasználás hatékonyságán.

– A vidékfejlesztési tárcánál ezek szerint nem használták fel elég hatékonyan a vidékfejlesztési forrásokat?
– Egyszerűen más logika mentén szeretnénk kezelni ezek után a vidékfejlesztést. Az előző Fidesz– KDNP-kormány ilyen szempontból kötve volt a szocialisták által elindított 2007–2013-as uniós költségvetési ciklus vállalásaihoz. A Vidékfejlesztési Minisztériumnak ezért  már nem is volt túl nagy mozgástere e programok tekintetében.

– A vidékfejlesztéssel foglalkozó háttérintézmények feletti felügyeletet is átveszi a Miniszterelnökség?
– Természetesen, hiszen ezek a vidékfejlesztési forrásokhoz tartoznak. Így a tárca felügyelete alá kerül többek között a Nemzeti Agrár-szaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat is, továbbá a Leader egyesületekkel kapcsolatos tevékenységeket is átvesszük.

– Mi várható az átalakítástól a vidékfejlesztés területén?
– Elsősorban átláthatóbb és könnyebben értelmezhető pályázatok fognak megjelenni, a forrásokhoz pedig egyszerűbben lehet majd hozzáférni. A támogatásokat főként a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak és családi gazdaságoknak szeretnék eljuttatni.

– Mekkora forrás áll majd rendelkezésre a hétéves költségvetési ciklus során?
– A vidékfejlesztési programokra 3,45 milliárd eurót hívhatunk le, ez átszámítva meghaladja az ezermilliárd forintot. Ennek 15 százalékát átcsoportosíthatja a kormány a közvetlen kifizetésekre, de akár fordítva is, a végleges döntés nemsokára megszületik.

– Milyen főbb célok mentén fogják kiírni a pályázatokat?
– Ilyen szempontból a tagállamok mozgástere viszonylag kötött, de a kijelölt út egyáltalán nem idegen a magyar elképzelésektől, csak megfelelő tartalommal kell megtölteni. Elsősorban azon ágazatok fejlesztését tartjuk fontosnak, amelyek versenyképességét jelentősen kell és tudjuk is növelni. Ilyen például az állattenyésztés, a kertészetek és a zöldség-gyümölcs termesztés. Úgy érzem, ezeken a területeken a következő években nagyon nagy eredményeket érhetünk el. Ennek érdekében tervezzük támogatni az öntözésfejlesztést és a geotermikus energia kihasználását, továbbá azon termelői összefogásokat is, amelyek az élelmiszergyártás irányába kívánnak elmozdulni.

– A vidékfejlesztési tárca korábbi vezetői többször jelezték, hogy az élelmiszeripar fejlesztésére is tetemes összegeket fordítanának. Ez mennyiben marad prioritás a Miniszterelnökségen belül?
– Teljes mértékben. Fontos, hogy az élelmiszer-ipari fejlesztéseket más forrásokból (Ginop) is meg lehessen oldani, ezen lehetőségek egyeztetése folyamatban van. A vidékfejlesztési forrásokból a kis- és középvállalkozások esetében szeretnénk elősegíteni azt, hogy a társaságok minél magasabb szinten feldolgozott, lehetőleg késztermékkel lépjenek piacra.

Az interjút teljes terjedelmében a Magyar Nemzet szombati számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.