Ítélet: semmis az árfolyamrésre vonatkozó rendelkezés

Döntött a Kúria: érvénytelenek az árfolyamrésre vonatkozó szerződéses rendelkezések.

2014. 06. 03. 13:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kásler-ügyben érvénytelenek az árfolyamrésre vonatkozó szerződéses rendelkezések – mondta ki a Kúria kedden. A Kúria felülvizsgálati döntése szerint a Kásler házaspár és az OTP közötti devizahitel-szerződésnek érvénytelen az a két pontja, amely a vételi és az eladási árfolyamra vonatkozik, és ahelyett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mindenkori hivatalos árfolyamát kell alkalmazni. Egyebekben a vitatott szerződés érvényben marad.
Ebben az ügyben a Kúria kizárólag a Kásler házaspár szerződéséről döntött.

Az árfolyamrés a hazai devizaperek egyik sarkalatos kérdése. A bankok az elmúlt időkben a jelzálogalapú devizakölcsönöket gyakorta devizavételi árfolyamon, forintban folyósították, az adósoknak pedig a havi részleteket eladási árfolyamon kellett törleszteniük. A különbözet sokszor jelentős összegre rúgott, s aránytalan terheket rótt a hitelfelvevőkre. A hazai igazságszolgáltatás eddig nem tudta végérvényesen eldönteni, hogy ez tisztességes, jogszerű volt-e, vagy sem.

Tavaly december 16-i jogegységi határozatában a Kúria is nyitva hagyta a kérdést. Arról viszont határozott, hogy a forintban folyósított devizaalapú kölcsönök devizakölcsönnek minősülnek, s ezeket pusztán az árfolyamváltozás miatt nem lehet érvénytelennek nyilvánítani. A különbözetet az adósoknak kell fizetniük. Az árfolyamrés alakulása és az egyoldalú szerződésmódosítás az alaposan megnövekedett törlesztőrészleteknek csak a kisebb részét teszi ki, a nagyobb hányad magából az árfolyamváltozásból adódik.

Az ügyben érintett Kásler házaspár 2008-ban devizában nyilvántartott, jelzálog típusú kölcsönszerződést kötött egy magyar bankkal. A szerződésben kikötötték, hogy a kölcsön összegének svájci frankban való megállapítása a folyósítás napján érvényes vételi árfolyamán történt, ugyanakkor az egyes fizetendő részletek forintösszegét az esedékesség napját megelőző napon érvényes eladási árfolyamon kellett meghatározni. A Kásler házaspár megtámadta a magyar bíróságok előtt ez utóbbi kikötést, a feltétel tisztességtelen jellegére hivatkozva.

2012-ben a bíróság Káslerék javára ítélt, de ezt az ítéletet az OTP megtámadta a Kúrián. A Kúria nem tudott döntést hozni, ezután az Európai Unió luxemburgi bíróságához fordult.

Április végén az unió bírósága kimondta: a nemzeti bíróság a szerződéses felek közötti egyensúly helyreállítása és a szerződés érvényességének fenntartása céljából helyettesítheti a tisztességtelen szerződési feltételt a nemzeti jog valamely rendelkezésével.

A Kúria májusban kapta vissza az Európai Bíróságtól a Kásler-ügy iratait. A magyar ítélkező fórum így – a luxembourgi iránymutatások alapján – folytatta a másfél éve felfüggesztett polgári eljárást.

A Kúria június 16-án jogegységi döntést hozhat több, devizahitellel kapcsolatos kérdésben – jelentette be Wellmann György, a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője kedden Budapesten a Kásler kontra OTP per tárgyalását követően tartott sajtótájékoztatón. Wellmann kifejtette: azokat a pontokat érinti majd a jogegységi döntés, amelyek a 2013 decemberében közzétett, előző jogegységi határozatból kimaradtak.

Négy olyan kérdést mérlegel majd a Kúria Polgári Kollégiuma, amelyek a szerződési feltételek tisztességtelenségével kapcsolatosak. Megvizsgálják, hogy a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződés mint szerződéstípus tisztességtelen-e a tekintetben, hogy az árfolyamkockázatot a fogyasztó viseli, valamint a pénzintézet, az árfolyamkockázattal kapcsolatos, esetlegesen tévesen adott tájékoztatása miatt tisztességtelen-e a szerződés.

A Kúria vizsgálja továbbá, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás milyen körülmények között felel meg az átláthatóság követelményének, valamint azt is, hogy az árfolyamrés alkalmazása tisztességtelen-e – közölte Wellmann. Hozzátette: nincs garancia arra, hogy már június 16-án lesz döntés, de reméli, hogy még az ítélkezési szünet előtt megszületik a jogegységi határozat, amely kötelező minden magyar bíróságra.

Wellmann kérdésre válaszolva hozzátette: a devizahitelesek problémájának végleges megoldását a jogegységi döntést követő jogalkotási lépésektől lehet remélni.

A Magyar Bankszövetség a jogegységi döntés megszületése előtt nem kíván nyilatkozni – mondta Sütő Ágnes, a szervezet kommunikációs vezetője az MTI-nek a Kúria döntését követően.

Az OTP Bank elfogadja a Kúria keddi döntését a Kásler kontra OTP perben. A döntéssel az OTP szerint ugyanakkor egy olyan kérdés jogi megítélése tisztázódott, amelynek nincs érdemi hatása sem a konkrét ügyben fennálló hiteltartozásra, sem általában a deviza alapú hitelszerződésekre – közölte a pénzintézet.

Az OTP közleményében kifejti: a Kúria döntése alapján a feleknek visszamenőlegesen el kell számolniuk, amely összegszerűségét tekintve kevesebb mint egy százaléka a teljes hitelösszegnek, amit sem az adós, sem a Kúria nem vitatott. Az OTP Bank a jogszabályoknak megfelelően már korábban, a másodfokú jogerős döntés nyomán csökkentette azt a jogszerű követelését, amelynek – a hitel visszafizetését nem teljesítő ügyfelével szemben – kénytelen végrehajtás útján érvényt szerezni.

Magyarországon nincs precedensjog, tehát a különböző perekben hozott ítéletek nem vonatkoznak minden további ítéletre, különösen nem minden szerződésre – emeli ki az OTP, hozzátéve, hogy ahogyan az Európai Unió Bírósága is kimondta, minden egyes esetben külön vizsgálni kell az egyedi szerződés megkötésének körülményeit, mint a tisztességtelenség megítélésének egyik feltételét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.