Keleti válasz a globális kihívásokra

A térség versenyképességét javíthatja az Eurázsiai Gazdasági Unió.

Stier Gábor
2014. 06. 01. 8:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Húsz éve már annak, hogy Nurszultan Nazarbajev elnök felvetette egy keleti integráció szükségességét. Bár manapság ezt az elképzelést mindenki Vlagyimir Putyinhoz köti, úgy is fogalmazhatunk, hogy Kazahsztán a csak manapság testet öltő eurázsiai együttműködés egyik élharcosa. Mit ért Asztana az eurázsiai gondolat alatt?
– A kazah elnök annak idején azért vetette fel ezt a gondolatot, hogy a Szovjetunió felbomlása után az Európai Unió és Kína közötti tér ne legyen széttöredezett, s a történelmi-kulturális közelség alapján létrejöjjön valamilyen együttműködés. A türk és szláv népek közösségéről, az eurázsiai gondolatról azonban Lev Gumiljovtól Nyikolaj Trubeckojig mások is sokat értekeztek, a Szovjetunió szétesése utáni geopolitikai helyzetben azonban különösen aktuálissá vált e térségben a gazdasági, kulturális, emberi kapcsolatok valamiféle keretben tartása. E tekintetben a Független Államok Közössége nemcsak a békés elválást segítette, de a régió államai közötti párbeszéd terepévé is vált. Aztán tovább léptünk, így létrehoztuk az eurázsiai gazdasági közösséget, majd a vámuniót, az egységes gazdasági térséget, s most az Eurázsiai Gazdasági Unió felé közeledünk. E három ország, Oroszország, Belarusz és Kazahsztán együttműködése logikus válasz az egyesült Európa és a viharosan fejlődő Kína közötti térségben a globális, így a válság vagy éppen az úgynevezett harmadik ipari forradalom jelentette kihívásokra.

– Az Európai Unió mégis tart ettől az integrációtól. Mit gondol, miért?
– Erre semmi oka nincs, hiszen szó sincs a Szovjetunió felélesztéséről, mint azt sokan emlegetik. Ez Kazahsztán értelmezésében tisztán gazdasági együttműködés, s ugyanúgy, mint a másik két tag, fenntartja a jogot az önálló kül- és belpolitika alakítására. A fő cél a gazdaságok összehangolása, ezen keresztül a versenyképesség növelése. Ezenkívül azt sem szabad elfelejteni, hogy Kazahsztánnak kontinentális országként nincs tengeri kijárata, s eme adottság jelentette problémák megoldásában nemcsak Oroszországgal, de Kínával is aktívan együttműködik, például az új selyemút megteremtésében. De ugyanígy nyitottak vagyunk Európa vagy éppen dél felé is, ahol a Perzsa-öböl jelentheti a tengeri kijáratot.

– Sokan felvetik, hogy egy ilyen integráció csak közös értékekre alapozva működhet hatékonyan. Melyek lehetnek ezek az értékek az Eurázsiai Gazdasági Unió esetében?
– Mindenekelőtt a közös történelmi múlt és a geográfia köt össze bennünket. Erre épül többnemzetiségű országokként egymás megértése, a tolerancia, a kulturális kapcsolatok. Mindezek mellett a vámunió tapasztalatai alapján megismételném a kölcsönös gazdasági előnyök összetartó erejét.

– A posztszovjet térségben nem mindenütt egyértelmű a jövő arculatának megrajzolása. Mint látjuk, lényegében Ukrajnában is ez a jelenlegi szembenállás alapja. Mennyiben hat ki az eurázsiai integráció alakulására ez a válság?
– Úgy látom, Ukrajnában, ha lassan is, de azért konszolidálódik a helyzet. S hogy egy ország milyen utat választ, azt önmagának kell eldöntenie. Látjuk, hogy hová vezet, ha egy országot két oldalról rángatnak. Kazahsztán érdeke tehát ebben a helyzetben az, hogy Ukrajna független, egységes és stabil országként döntsön saját jövőjéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.