Sesztákot is támogatták

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága 10 igen szavazattal támogatta Seszták kinevezését nemzeti fejlesztési miniszternek.

WA
2014. 06. 03. 12:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterjelölt keddi bizottsági meghallgatásán a nemzeti fejlesztési tárca fontos területei közé sorolta a vagyongazdálkodást, valamint a közösségi közlekedést. A vagyonpolitikáról szólva kiemelte: véleménye szerint fontos alapelv, hogy „amennyiben közvagyont értékesítünk, abból közvagyont teremtsünk”.

Hozzátette, hogy az elmúlt kormányzati ciklusban a magyar államnak sikerült a stratégiai vállalatokban erősítenie a jelenlétét. Példaként említette a Mol részvénycsomagjának megszerzését, a Rába részvényeinek és az E.On földgázüzletágának a megvásárlását, valamint az Antenna Hungária visszavásárlását. Ezeknek a tulajdonszerzéseknek fontos szerepük van a rezsicsökkentés megvédésében és folytatásában – mondta. A folytatásról szólva a Fővárosi Csatornázási Művek megvásárlásáról szóló tárgyalásokat említette.

A MÁV-csoport szerkezeti korszerűsítését költségvetési szempontból pozitívnak értékelte Seszták, mivel annak eredményeként a 2013-as évet nyereséggel zárták a csoporthoz tartozó vállalatok, és az átalakulás után kevesebb költségvetési pénz kell ezen társaságok finanszírozásához. Hozzáfűzte, hogy folytatni kell a MÁV működésének hatékonyságjavítását.

Fontosnak nevezte, hogy egységes kormányzati irányítás alatt legyen a nemzeti közvagyon, mert az ésszerűséget véleménye szerint így lehet biztosítani.

Kiemelte, hogy 2014 végére a vagyonleltár véglegesedik, és ezzel korszerű, tulajdonosi szemléletű nemzeti ingatlangazdálkodási jogi és szervezeti feltételrendszer fog kialakulni.

Az egyik legfontosabb feladat a hazai energiaellátás biztonságának erősítése, amire nincs lehetőség atomerőmű nélkül – mondta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterjelölt az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága előtti keddi meghallgatásán. A miniszterjelölt az ukrán-orosz feszültségre utalva azt is hangsúlyozta, hogy a gázfüggőség kérdése szintén olyan feladat, amit kezelni kell, fel kell készülni váratlan, Magyarországtól független külföldi eseményekre. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy szükséges a Déli Áramlat földgázvezeték továbbvitele, a magyar-horvát határon a vezetékek kétirányúsítása, illetve a magyar-román szakaszon a korszerűsítés és kapacitásbővítés. Seszták Miklós emlékeztetett arra, hogy a már elfogadott Nemzeti Energiastratégia, illetve a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia meghatározza a kormány, illetve a minisztérium irányvonalát. Az energiastratégiában szereplő atom-szén-zöldenergia hármas energiamix megtartása egyértelmű, ezen indokolatlan lenne változtatni – emelte ki. A megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban felidézte: Magyarország vállalta, hogy az Európai Unió által előírt 13 százalék helyett 2020-ra 14,65 százalékra emeli a megújuló energiaforrásból előállított energia részarányát, és 2012-ben elérte az ország a 2013-ra tervezett 9,6 százalékot. Ez jó irány, de megfelelő szabályzókkal hatékonyabbá kell tenni - jelentette ki a miniszterjelölt.

Az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága előtti keddi meghallgatásán Seszták Miklós kitért arra is, hogy kulcskérdés a megfizethető árú, lehetőség szerint egyre olcsóbb energia biztosítása nemcsak a családok, hanem az ipar számára is. A miniszterjelölt szerint ez a következő kormányzati ciklus egyik fontos feladata lesz. Mértékéről még korai lenne beszélni – közölte. Seszták Miklós kiemelte a vállalkozások bővülését és a munkahelyteremtést elősegítő gazdasági, illetve jogi háttér megteremtését. Hangsúlyozta: a nemzeti fejlesztési tárca fontos feladata a vállalkozásfejlesztés támogatása.

A miniszterjelölt egyebek mellett beszélt arról is, hogy a jövőben kiemelt figyelmet fordítanak a vállalkozásokat terhelő adminisztráció egyszerűsítésére és csökkentésére. Seszták Miklós az állami vagyongazdálkodással kapcsolatos alapelvekről a fenntartható fejlődés és a vállalkozásfejlesztési bizottság után a költségvetési, valamint a gazdasági bizottság előtti meghallgatásán is beszélt. Kiemelte: fontos alapelv, hogy „amennyiben közvagyont értékesítünk, abból közvagyont teremtsünk”. Hozzátette, hogy az elmúlt kormányzati ciklusban a magyar államnak sikerült a stratégiai vállalatokban erősítenie a jelenlétét. Példaként említette a Mol részvénycsomagjának megszerzését, a Rába részvényeinek és az E.On földgázüzletágának a megvásárlását, valamint az Antenna Hungária visszavásárlását. Ezeknek a tulajdonszerzéseknek fontos szerepük van a rezsicsökkentés megvédésében és folytatásában – mondta. A folytatásról szólva a Fővárosi Csatornázási Művek megvásárlásáról szóló tárgyalásokat említette.

A közösségi közlekedésről szólva kiemelte: a MÁV-csoport szerkezeti korszerűsítése költségvetési szempontból pozitív, mivel annak eredményeként a 2013-as évet nyereséggel zárták a csoporthoz tartozó vállalatok, és az átalakulás után kevesebb költségvetési pénz kell ezen társaságok finanszírozásához. Hozzáfűzte, hogy folytatni kell a MÁV működésének hatékonyságjavítását. A miniszterjelölt mind a négy bizottsági meghallgatásán cáfolta, hogy érdekeltsége lenne offshore-vállalkozásokban. Elmondta: húsz évig dolgozott ügyvédként, és ilyen minőségében nagyon sok gazdasági társasággal került kapcsolatba. Attól, hogy egy cégnek ügyvédi munkát végzett, még nem felel az adott cég tevékenységéért – fogalmazott.

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága 7 igen szavazattal, 3 nem ellenében; a vállalkozásfejlesztési bizottság 6 igen szavazattal, 4 nem ellenében; a költségvetési bizottság 10 igen szavazattal, 3 nem ellenében, a gazdasági bizottság pedig 9 igen szavazattal 3 nem ellenében, egy tartózkodással támogatta Seszták Miklós kinevezését nemzeti fejlesztési miniszterré.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.