110 milliárdot zárolt a kormány

A kabinet így látja biztosítottnak a 2,9 százalékos hiánycél teljesülését.

KA
2014. 07. 17. 8:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Közgazdasági Társaság és a Költségvetési Tanács közös konferenciáján a miniszter hangsúlyozta: a zárolás a családokat, a vállalkozásokat nem, csak a kormányzati kiadásokat érinti. A „biztonsági intézkedésre” egyrészt azért van szükség, mert a kedvező gazdasági adatoknak államháztartási szempontból vannak kedvezőtlen hatásai is. A vártnál alacsonyabb infláció például negatívan érinti a költségvetést, mivel a jövedéki adó, valamint az áfabevételeknél elmaradást okozott – mondta Varga.

Varga elmondta: a magyar gazdaság növekedése az uniós átlag felett van, sőt a visegrádi országok átlagához képest is egyre jobb pozícióban van. Az első negyedéves növekedést tekintve az uniós országok között az első háromban van a magyar gazdaság, és már nemcsak a feldolgozóipar, hanem az építőipar és a mezőgazdaság is húzza a növekedést. A gazdasági bővülést emellett a belső kereslet alakulása, a lakossági fogyasztás élénkülése is stabilizálja - emelte ki a nemzetgazdasági miniszter. Örömtelinek nevezte, hogy az export az importnál jelentősebben bővült, így a magyar gazdaság szerkezete egészségesebb a 4 évvel ezelőttinél.

A 2007-2013-as uniós források, illetve az állami fejlesztéseknek köszönhetően jó ütemben bővültek a beruházások is, és megjegyezte, ha ehhez fel tud zárkózni a vállalati hitelezés növekedése, akkor a következő hónapokban is nőni tudnak a beruházások. Az új Munka törvénykönyve, a munkahelyvédelmi akció elindítása jelentősen javította a foglalkoztatási helyzetet az utóbbi években. Immár több mint 4 millióan dolgoznak Magyarországon és ez a szám tovább nőhet. A közfoglalkoztatás lényege, hogy segély helyett jövedelmet biztosítson az embereknek, illetve megpróbálják őket visszavezetni a munkaerő-piacra – emelte ki.

A miniszter rámutatott: fontos szempontnak kell tekinteni a demográfiai folyamatokat az adórendszer alakításánál, mert különben nem lehet tartós a növekedés. Emlékeztetett arra, hogy 2013-ban megszűnt az európai uniós túlzottdeficit-eljárás Magyarország ellen, és el kell kerülni, hogy az ország visszakerüljön az eljárás alá. Varga szerint az adórendszerben továbbra is érvényesíteni kell azt, hogy a jövedelmi típusú adók szerepe csökkenjen. A fogyasztási adók szerepe erősödik, stabilizálódik – hangsúlyozta a miniszter, és utalt arra, hogy az adórendszerben megmarad a családi kedvezmény.

A Kúria jogegységi döntésének elemei jogszabályi szintre emelkedtek, a devizaadósok helyzetének rendezését szolgáló első törvényt már elfogadták, a második és harmadik lépcső ősszel, szeptemberben és novemberben következik – mondta Varga. Ennek során meghatározzák a devizahiteleknél a banki visszatérítések elszámolását, és a maradék devizahitelek forintosítását – tette hozzá. Magyarország növekedése stabil alapokon áll, az államháztartás is stabil pályára került, a jövőben is ragaszkodik a kormány ahhoz, hogy ez fennmaradjon – emelte ki.

Említést tett ugyanakkor EU-val meglévő vitákról is. Egyes területeken kötelezettségszegési eljárást kívánnak az ország ellen indítani, ami egyes támogatások elvonását is jelentheti – jegyezte meg a miniszter. Varga elmondta: az ország külső kitettségének csökkentése terén a Magyar Nemzeti Bank és a kormány, a nemzetgazdasági tárca stratégiai együttműködést alakított ki. Ezt szolgálja az is, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a jövőben új termékekkel jelenik meg.

Az ÁKK által kibocsátott lakossági állampapírok versenyképesek lesznek a banki megtakarítási termékekkel – emelte ki a nemzetgazdasági miniszter, és felidézte, hogy szeretnék a lakosságot a rövid futamidejű papírok vételétől a hosszú lejáratú állampapírok vásárlása felé terelni. A közfoglalkoztatást folytatni kell, idén 47 milliárd forinttal több jut erre a célra, ezzel párhuzamosan a kis- és középvállalkozások szerepét, gazdasági teljesítményét erősíteni kell – mondta Varga.

A kormányzati kiadásokból elrendelt 110 milliárd forintos zárolásból a minisztériumokra 39,5 milliárd forint kötelezettség vonatkozik, számottevően csökken a rendkívüli kormányzati intézkedések tartaléka, és az intézkedés jelentős mértékben érinti a Beruházási Alap kiadásait, továbbá vonatkozik az elkülönített állami pénzalapokra és a vagyonkezeléssel kapcsolatos kiadásokra.

Az NGM hangsúlyozza, hogy az intézkedésnek köszönhetően biztonsággal tartható lesz a 2,9 százalékos éves hiánycél. Hozzáteszik: az állam magán takarékoskodik, hogy megfelelő szinten tartsa a hiányt, sem a családokat, sem a lakosságot, sem a vállalkozókat, sem az önkormányzatokat nem érintik az intézkedések.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.