MOSZ: feszültséget generál a tervezett támogatáselvonás

A szervezet elnöke szerint a nehéz éveket is túlélő gazdaságok kapják a legnagyobb pofont.

MNO
2014. 08. 05. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Tamás hozzátette: a területalapú támogatás – 150 ezer euró feletti – elvonása főként azokat a gazdaságokat lehetetleníti el, amelyek végigcsinálták a rendszerváltás utáni nehéz éveket, stabilizálódtak és még most is gazdálkodnak. Emellett munkát adnak a településükön és a környéken élőknek a legális fehér gazdaságban, valamint a földbérleti díjakból jövedelmet biztosítanak a kárpótlási folyamatban érintett több tízezer embernek.

Emlékeztetett: a szóban forgó gazdaságoknak a bevételei nem ellensúlyozzák a tervezett elvonásokat. A rendelet alkotói és az érintettek között koncepcionális különbség van a magyar mezőgazdaság további fejlődési irányát tekintve – mondta.

A tájékoztatón az 1200 hektár felett gazdálkodókat érintő forráselvonás hatásairól Rácz László, a Prügyi Mezőgazdasági Zrt. elnök-igazgatója többek között azt mondta: az általa képviselt cégnek, amely 2326 hektáron gazdálkodik, és ezt a területet 2627 embertől béri, évente 120 millió forint veszteséget okoz a földalapú támogatási forrás tervezett elvonása.

Pataki László, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőgazdasági Érdekvédelmi Szövetség elnöke az elvonás munkanélküliséget növelő hatásait emelte ki. Jelezte, hogy az encsi térségben – ahol az ő gazdasága működik – átlagosan 30 százalékos a munkanélküliség, de van olyan település is a megyében, ahol ez 100 százalékos.

Nagy Tamás annak a véleményének adott hangot, hogy a mostani tervezett intézkedés nem az oligarchákat érinti, hanem azokat a gazdálkodókat, amelyek a vidék eltartó képességéhez jelentősen hozzájárulnak.

Kegyelemdöféssel ér fel az elmaradott északi megyék falvainak a kormány területalapú támogatásokat érintő döntése – mutatott rá kedden a Magyar Nemzet megkeresésére Horváth Gábor. Az elmaradott térségek falvai és az ott élők lesznek a legnagyobb vesztesei annak, hogy a kormány bizonyos hektár felett megvonja az agrártámogatásokat – közölte a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára.

Horváth Gábor szerint ezeken a területeken az átlagnál rosszabb földminőségen kénytelenek gazdálkodni a termelők. Nagy részük jelentős állatállományt tart fenn, és csak a növény- és állattenyésztés együttes biztosításával képesek – szolid jövedelem mellett – működtetni gazdaságukat. Kiemelte, ezekben a falvakban szinte kizárólag ők az egyedüli legális foglalkoztatók. Ezekben a térségekben nagyon kedvezőtlenek a foglalkoztatási és szociológiai mutatók, ezért a települések népességmegtartó erejére is csapást mér a támogatások elvonása.

A nagyüzemi tőkés társaságok továbbra is talpon tudnak maradni, nem viszi őket csődbe az a kormánydöntés, hogy az 1200 hektár feletti területtel rendelkező gazdálkodók az 1200 hektár feletti terület után nem kapják meg az alap földalapú támogatást – mondta az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke. Font Sándor így reagált Nagy Tamás sajtótájékoztatóján elhangzottakra. A bizottsági elnök hozzátette: „nagyon sajnáljuk, hogy a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) is beállt a baloldali szervezetek sorába, és félelemkeltéssel, riogatással próbálja meg saját érdekeit megvédeni”.

Emlékeztetett: a MOSZ Magyarországon a legnagyobb területű birtokokkal rendelkező tőkés társaságok érdekképviselete. A mezőgazdasági támogatások átalakítása ezen társaságok 1200 hektár feletti területét érinti igen érzékenyen. Főként azokat, akik a későbbiekben sem hajlandóak állattenyésztéssel foglalkozni.

Hozzátette: „többször jeleztük, hogy az 1200 hektár feletti területtel rendelkező gazdálkodók az 1200 hektár feletti területre vonatkozólag nem kapják meg az alap földalapú támogatást, csak a kiegészítő támogatást”. Az így felszabaduló pénzt, mintegy 20 milliárd forintot pedig az állattartással foglalkozók és a nagy kézi munkaigényű ágazatok – például a zöldség és gyümölcstermelők – kapják meg.

Nem igaz az az állítás – mondta a fideszes szakpolitikus –, hogy az említett nagyüzemi tőkés társaságok a vidék eltartó képességét fokozták, sőt egyedüliként ők valósították meg. Ellenkezőleg, pontosan ők azok, akik ellehetetlenítették a vidéken élő gazdálkodókat, hiszen sok település határában ezek a cégek bérlik az összes területet. Ezzel elveszik a lehetőséget a kisebb egyéni és családi gazdaságok elől – mutatott rá Font Sándor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.